Automatische risicoafbouw
Als de einddatum van uw rekening nadert, wilt u zo veel mogelijk voorkomen dat de waarde van uw beleggingen vlak voor de deadline keldert als gevolg van een beurscrash. U heeft dan immers geen tijd meer om daarvan te herstellen. U beperkt de impact van een beursval terwijl de finish in zicht is met automatische risicoafbouw. Als u dat aanzet in MijnBND, gaat u vanaf 15 jaar vóór de einddatum van uw rekening (of op een later tijdstip naar wens) steeds iets minder risicovol beleggen.
Wat is automatische risicoafbouw?
Met automatische risicoafbouw geeft u ons de opdracht om ieder jaar een deel van uw beleggingen in aandelenfondsen (meer risico) te verkopen en te verruilen voor beleggingen in obligatiefondsen (minder risico). We beginnen met risico afbouwen in kleine stapjes, en hoe dichter we bij de einddatum komen, hoe groter die stappen worden. Haalt u de einddatum tussentijds naar voren? Dan gaat het nog wat sneller. Gaat u zelf sleutelen aan de verhouding tussen aandelen en obligaties? Dat mag uiteraard, maar als uw eigen opdracht nog loopt wordt de automatische risicoafbouw niet alsnog uitgevoerd.
Heeft u automatische risicoafbouw aanstaan? Dan gaat u steeds een beetje meer beleggen in obligatiefondsen en minder in aandelenfondsen. De automatische risicoafbouw vindt één keer per jaar plaats: in dezelfde maand als de einddatum van de rekening, maar op de dag van de maand dat de rekening geopend is (dus op 1 december als uw rekening is geopend op 1 januari en als einddatum 31 december 2035 heeft).
Zo werkt automatische risicoafbouw bij modelbeleggen
Als u 15 jaar voor de einddatum voor 100% in aandelen belegt (‘zeer offensief’), dan zijn de afbouwstappen groter dan wanneer u ‘maar’ voor 70% in aandelen belegt (‘offensief’). Dus dat maakt uit. Uiteindelijk gaat u met automatische risicoafbouw naar een verhouding van 10% aandelen en 90% obligaties. Dat is dezelfde verhouding als onze zeer defensieve modelportefeuille. Als u nu al met die modelportefeuille belegt, valt er dus geen risico verder af te bouwen. (En wilt u toch naar 100% obligaties? Ga dan over op vrij beleggen! Daar kan dat wel.) Er wordt trouwens ook niet afgebouwd als er helemaal geen waarde op de rekening staat.
Zo werkt automatische risicoafbouw bij vrij beleggen
Ook hier geldt: met wat voor stapjes of stappen de automatische risicoafbouw van uw rekening verloopt, is afhankelijk van de (door uzelf ingestelde) risicoverdeling op het moment dat de risicoafbouw begint. Hoe meer u relatief in de aandelen zit, hoe sneller het afbouwen naar obligaties gaat. Hoe snel dat maximaal gaat? Dat ziet u hier. Let op: u springt – als u erboven zit – bij het eerstvolgende afbouwmoment meteen naar het aandelenpercentage dat bij die periode hoort. Dus als u automatische risicoafbouw tussen 3 en 4 jaar voor de einddatum aanzet, gaat u op de eerstvolgende afbouwdatum ineens naar 18% aandelen.
Belegt u nog niet in obligaties? Dan gaan we uw geld steeds een beetje meer beleggen in het BND Wereld Obligatie Indexfonds. Dat is ons grootste obligatiefonds. Liever beleggen in een ander obligatiefonds, of in meerdere obligatiefondsen? Dat regelt u eenvoudig zelf in MijnBND.
U zit nergens aan vast
Automatische risicoafbouw begint nooit eerder dan 15 jaar voor de einddatum van uw rekening. U kunt het op ieder gewenst moment aan- en uitzetten in MijnBND. Wilt u er pas 5 jaar voor de einddatum mee beginnen? Helemaal prima. Net zo goed kunt u ervoor kiezen om de automatische risicoafbouw weer uit te zetten, of om zelf een gewenste verhouding tussen obligatie- en aandelenfondsen te kiezen. U zit dus nooit ergens aan vast.
Weet wel dat tussentijds uitzetten (dus nadat deze al was begonnen) van de automatische risicoafbouw ervoor zorgt dat uw balans tussen aandelen en obligaties vanaf dat moment blijft zoals hij is. U gaat dus niet terug naar de eerdere verdeling. En als u in de periode waarin uw risico automatisch wordt afgebouwd de einddatum van de rekening verder in de toekomst opschuift, leidt dat in geen geval tot een zwaardere weging van aandelen (met dus meer risico). Lichter kan wel, maar u blijft maximaal in de weging van dat moment.
De onderlinge verhouding van fondsen – dus binnen de aandelen en binnen de obligaties – blijft bij automatische risicoafbouw hetzelfde. Zit nu bijvoorbeeld 70% van uw geld in het ene aandelenfonds en 30% in het andere? Dan blijft die verhouding ook bij automatische risicoafbouw zo. Uw totaal in aandelenfondsen belegde vermogen neemt wél af, omdat we uw geld ieder jaar steeds iets meer in obligatiefondsen stoppen.
Geen extra kosten
Automatische risicoafbouw hoort gewoon bij de mogelijkheden van onze rekeningen en kost u niets extra’s. U kunt het onbeperkt aan- en uitzetten en transactiekosten levert de risicoafbouw evenmin op.
De risico’s van beleggen
Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.