Wat is reserveringsruimte en hoe bereken ik mijn reserveringsruimte?

< Naar de kennisbank

Wat is reserveringsruimte en hoe bereken ik mijn reserveringsruimte?

 

Reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Was uw jaarruimte in de afgelopen 7 jaren bijvoorbeeld steeds €1.000 per jaar, maar heeft u hiervan geen gebruik gemaakt? Dan is uw reserveringsruimte €7.000.

 

Waarom reserveringsruimte?
Het is belangrijk dat u later met een gerust hart met pensioen kunt gaan. Daarom maakt de overheid het fiscaal aantrekkelijk om in te leggen op een aanvullende pensioenrekening: u kunt uw jaarruimte tijdens uw belastingaangifte namelijk aftrekken van uw belastbare inkomen én de waarde op uw pensioenrekening is vrijgesteld van vermogensbelasting. Maar er zijn genoeg Nederlanders mét een pensioengat, maar zonder de mogelijkheid dat pensioengat op te vullen. Dankzij de reserveringsruimte krijgen zij de mogelijkheid om dat met terugwerkende kracht alsnog te doen.

 

Hoe berekent u de reserveringsruimte?
Het eenvoudige antwoord: u telt de jaarruimte van de afgelopen 7 jaar bij elkaar op. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want niemand houdt voor z’n lol de jaarruimten van de afgelopen zeven jaar bij. Uw jaarruimte vanaf 2016 kunt u hier berekenen. De jaarruimte van de jaren daarvoor berekent u hier.

 

U heeft uw reserveringsruimte berekend. En nu?
Dan kunt u ervan gebruikmaken! Of niet, da’s is ook helemaal prima. In het eerste geval dient u wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo mag uw reserveringsruimte niet hoger zijn dan 17 % van de premiegrondslag (meer info over die premiegrondslag vindt u hier). Verder dient u er rekening mee te houden dat uw reserveringsruimte gemaximeerd is. Begeeft u zich minder dan 10 jaar voor uw AOW? Dan is uw reserveringsruimte maximaal €14.785 Bent u verder dan 10 jaar van uw AOW verwijderd? Dan is uw maximale reserveringsruimte €7.489.

Meer weten?