De spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor uw pensioen. Dat is fijn. Maar in ruil voor dat belastingvoordeel stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle aanbieders.

 • U mag het geld niet zomaar opnemen

Het staat op een geblokkeerde rekening. Logisch, want het is bestemd voor uw pensioen. Misschien ook maar goed ook dat het geblokkeerd is, want dan komt u niet in de verleiding om met uw pensioengeld die last-minute droomvakantie te betalen. U kunt het geld wel opnemen, maar dat is financieel niet slim.

 • Er is een maximum bedrag dat u per jaar mag storten

Want de Belastingdienst sponsort graag uw pensioen, maar niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat u in een jaar mag storten, is uw ‘jaarruimte’. Deze is afhankelijk van uw pensioentekort. Uw jaarruimte berekent u heel eenvoudig met onze jaarruimte-calculator. Kinderspel zelfs, als u even 5 minuten de tijd neemt.

 • U moet met het geld een pensioeninkomen aankopen

Als u met pensioen gaat, mag u het geld op uw rekening niet in één keer opnemen. Nee, u moet er een pensioeninkomen mee aankopen. U mag dan zelf weten bij wie: Brand New Day, maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Keuze genoeg. U hoeft er nu nog niet over na te denken… dat hoeft pas als u het inkomen gaat aankopen. Wij boeken uw geld gratis over naar de aanbieder van uw keuze.

 • Over het pensioeninkomen betaalt u belasting

Het inkomen is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt, is afhankelijk van de belastingschijf waar u dan met uw hele pensioeninkomen in valt. U bepaalt zelf (binnen enkele grenzen) wanneer u met het geld een inkomen aankoopt.

 

De voordelen

Die zijn niet mis. Want als u gebruikmaakt van uw jaarruimte, mag u profiteren van een lieve duit belastingvoordeel.

 • U krijgt (een deel van) uw inleg terug

Van iedere storting die u doet, mag u de betaalde belasting terugvragen bij uw belastingaangifte. Dat werkt heel simpel:

 • U heeft een inkomen van € 40.000. U betaalt in 2021 dan 37,10% aan belasting over uw inkomen
 • U doet in 2021 een storting van € 3.000 op uw pensioenrekening bij Brand New Day
 • Als u in 2022 belastingaangifte doet over het belastingjaar 2021, mag u de betaalde belasting over de storting van € 3.000 weer terugvragen
 • U mag dan 37,10% (de eerder betaalde belasting) terugvragen. Uw totale belastingvoordeel is dus
  € 1113. Dat bedrag krijgt u terug van de Belastingdienst

 

 • Het geld op de rekening is belastingvrij

Het bedrag dat u op een pensioenrekening heeft staan, is altijd vrij van belasting. Als u het op een normale spaar- of beleggingsrekening hebt staan, betaalt u belasting als er een bepaald bedrag op de rekening staat. Over het geld op de pensioenrekening hoeft u geen belasting te betalen in de opbouwfase.

gift_balloons_GREEN

Wat als ik het op mijn manier wil doen?

Natuurlijk mag u het op uw manier doen. Wilt u bijvoorbeeld altijd bij uw geld kunnen? Snappen we helemaal. Als u de spelregels van de Belastingdienst niet wilt, kies dan voor een vrije spaar- of beleggingsrekening. Dat is precies dezelfde rekening, maar dan zonder alle voordelen en spelregels van de Belastingdienst.

Iets voor u?

Beginnen met het opbouwen van uw aanvullend pensioen? Dat kan bij Brand New Day in drie verschillende smaken.

Pensioenrekening-beleggen

Met deze rekening bouwt u vermogen op door te beleggen in indexfondsen. Iets voor u?

Pensioenrekening-sparen

Gaat u voor safe en kiest u voor sparen? Dat kan ook bij Brand New Day. Met een variabele rente van 0,30%.

ZZP Pensioen

Eigen ondernemer en op zoek naar pensioen? Dan is ZZP pensioen wellicht iets voor u.