Modelbeleggen

Met uw bankrekening heeft u in MijnBND de keuze tussen vrij beleggen en modelbeleggen. In het eerste geval bepaalt u helemaal zelf wat uw verhouding tussen obligaties en aandelen is en in welke fondsen u belegt. Doet u aan modelbeleggen? Dan kiest u alleen uit één van de vijf modellen die wij samengesteld hebben. Ieder model heeft een vaste risico- en fondsverdeling.

De modellen

U heeft de keuze uit de volgende modellen:

ModelPercentage aandelenPercentage obligaties
Zeer offensief100%0%
Offensief70%30%
Neutraal50%50%
Defensief30%70%
Zeer defensief10%90%

De fondsverdeling

U kunt bij modelbeleggen alleen het gewenste model kiezen. Buiten die keuze heeft u geen invloed op de verhouding tussen obligaties en aandelen en de fondskeuze. U belegt dus altijd in een aantal standaard aandelen- en obligatiefondsen. U kunt hier niet van afwijken en dat betekent ook dat u geen geld in cash kunt aanhouden op de rekening. Wilt u dat wel? Dan kunt u uiteraard kiezen voor vrij beleggen. De exacte percentages en verhoudingen tussen de fondsen zijn afhankelijk van het model dat u kiest: de exacte fondsverdeling per model vindt u via de link hieronder.

AandelenfondsenObligatiefondsen
BND Wereld Indexfonds C-HedgedWereld Obligatie Indexfonds-C
BND Wereld Indexfonds C-UnhedgedEuro Investment Grade Obligatie Indexfonds
BND Emerging Markets Indexfonds-BEuro Staatsobligatie Indexfonds
BND Small Cap Wereld Indexfonds-BEuro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie
stairs_GREEN

Modelbeleggen en automatische risicoafbouw

Als u kiest voor automatische risicoafbouw, dan gaan wij uw geld vanaf 15 jaar vóór de einddatum steeds iets veiliger beleggen. We verkopen dan ieder jaar een deel van uw participaties in aandelenfondsen, en kopen daar participaties in obligatiefondsen voor terug. Doet u aan modelbeleggen? Dan kunt u automatische risicoafbouw nog steeds aan- of uitzetten in MijnBND. Wij beleggen uw vermogen dan ieder jaar steeds iets veiliger, totdat u in het laatste jaar voor de einddatum belegt volgens het zeer defensieve model.

Automatisch herbalanceren

Stel: u belegt voor 70% in een aandelenfonds en voor 30% in een obligatiefonds. Als de koers van dat aandelenfonds veel harder stijgt (of daalt) dan het obligatiefonds, dan belegt u op den duur waarschijnlijk een groter deel van uw vermogen in dat aandelenfonds. Het kan dus voorkomen dat u op een gegeven moment 75% van uw vermogen in dat aandelenfonds belegt, alleen maar omdat de koers daarvan hard is gestegen. Zo ontstaat er ‘scheefgroei’ in uw fondsverdeling.

Als u aan modelbeleggen doet, dan voeren we eens per jaar een wijziging uit om die scheefgroei tegen te gaan. Dit is een automatische herbalancering. Zo’n automatische herbalancering vindt (indien nodig) een keer per jaar plaats op dezelfde datum als de einddatum van uw rekening. Als u aan modelbeleggen doet, kunt u deze functie niet aan- of uitzetten: wij voeren deze herbalancering dan automatisch ieder jaar uit. Kiest u voor vrij beleggen? Dan kunt u automatisch herbalanceren op ieder moment aan- of uitzetten.

heart_GREEN

U zit nergens aan vast

Kiest u voor modelbeleggen, maar ziet u daar later toch liever van af? Dat is geen enkel probleem. Switchen tussen modelbeleggen en vrij beleggen is helemaal gratis en kunt u dus zo vaak doen als u wilt.

Vind een adviseur

Natuurlijk hebben we verstand van zaken, maar wij geven geen advies. Wilt u wel graag advies over uw beleggingen? Dan kunt u contact zoeken met een financieel adviseur. Bij Brand New Day kennen we er nog wel een paar.