Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Zes op de tien werknemers vindt pensioen geen belangrijk thema bij banenwissel

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan verdiepen veel Nederlanders zich niet of nauwelijks in de pensioenregeling van de nieuwe werkgever. Daarmee missen ze belangrijke zaken zoals hoeveel de nieuwe werkgever bijdraagt aan hun pensioen. “De werkgeversbijdrage is een belangrijk deel van je beloning. Zes op de tien Nederlanders vindt pensioen bij een banenwissel echter geen belangrijk thema. Veel mensen onderschatten hiermee het belang van pensioen, we moeten af van die blinde vlek,” stelt Joost Tieland, directeur bij online pensioenbank Brand New Day.

Heeft een bedrijf een collectieve pensioenregeling, ook wel bedrijfspensioen genoemd, dan betaalt de werkgever mee aan de pensioeninleg voor de werknemer. Gemiddeld is dat ongeveer twee derde van de totale pensioeninleg, die bij cao’s gemiddeld zo’n 20% van het bruto-inkomen bedraagt. Op elke €5 bruto-inkomen gaat er dus €1 naar pensioen, waarvan de werkgever zo’n twee derde betaalt.

Dit zijn echter gemiddelden. Tussen werkgevers kunnen forse verschillen bestaan. Een baan die op het eerste oog goed betaalt, kan een stuk minder gunstig zijn als de werkgever weinig of niets inlegt voor het pensioen van zijn werknemers. Tieland: “Let er in ieder geval op of het brutoloon dat tijdens een sollicitatie als aanbod wordt neergezet inclusief of exclusief de werkgeversbijdrage is. Op een modaal jaarinkomen van €40.000 bruto, heb je het immers over ruim €5.300 dat de werkgever onbelast in je pensioenpot stort. Dat is nogal een bedrag.”

Weinig mensen verdiepen zich in pensioen bij sollicitatie

De aandacht voor pensioen bij een banenwissel staat in schril contrast met het belang van pensioen in het totale beloningspakket. Uit representatief onderzoek van Brand New Day blijkt dat slechts 42% van de beroepsbevolking pensioen een belangrijk thema vindt bij een banenwissel.

Onder werknemers is dat iets meer: 47%. Van de werknemers die nu bij een werkgever zonder pensioenregeling werken, vindt 50% pensioen een belangrijk thema bij een nieuwe baan. Niet alle mensen die het een belangrijk thema vinden, gaan zich echter daadwerkelijk in pensioen verdiepen bij een banenwissel. Op basis van het totaal aantal ondervraagden kunnen we concluderen dat slechts zo’n 30% zich daadwerkelijk zal verdiepen. Bij werknemers zonder pensioenregeling is er hier een uitschieter naar 42,5%.” Eind 2022 telde Nederland volgens het CBS 765.000 werknemers zonder bedrijfspensioenregeling. Het is veelbetekenend dat juist deze groep in het onderzoek relatief veel waarde hecht aan pensioen bij een banenwissel. Tieland: “Qua bedrijfspensioen is er natuurlijk meer van belang dan alleen de hoogte van de werkgeversbijdrage. Hoe staat het met de rendementen en kosten van de pensioenregeling? Is er iets geregeld voor nabestaanden? Voor de partner? Is er überhaupt wel een bedrijfspensioen? We hebben een groot maatschappelijk probleem als AOW en eventueel bedrijfspensioen in veel gevallen onvoldoende inkomen biedt. Daarom is het ook slim dat mensen zich verdiepen in de mogelijkheden om hun pensioenpot zelf aan te vullen.

Over het onderzoek

De gegevens in dit persbericht zijn afkomstig uit anonieme klantgegevens van Brand New Day en een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Dynata. Dit onderzoek wordt elk jaar herhaald. Voor dit onderzoek zijn 1116 mensen ondervraagd, die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beroepsbevolking vormen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven