Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Waarom u niet te vaak uw beleggingen moet controleren.

In dit artikel

Waarom u niet elke dag naar uw beleggingen moet kijken 

We zijn apetrots op onze nieuwe Brand New Day-app. Vanaf nu is uw pensioenrekening, spaarrekening of beleggingsrekening altijd binnen handbereik. Maar eerlijk is eerlijk: we zijn rijkelijk laat met een app. En dat heeft een reden. Dagelijks uw beleggingen checken op uw telefoon is namelijk geen goed idee.

Niet alle dagen feest

Het is december, tijd om de balans op te maken. Hebben uw beleggingen het afgelopen jaar goed gepresteerd? Dat is goed nieuws. Dat betekent trouwens niet dat uw beleggingen elke dag meer waard zijn geworden. Sterker nog, bijna de helft van de dagen werden uw beleggingen minder waard.  

(Bijna) nooit zo goed als de beste dag

Op de meeste dagen (meer dan 90%) is de waarde van uw beleggingen namelijk lager dan de hoogste stand die u (ooit) heeft gezien. Op slechts 10% van de dagen bereikt uw geld een recordhoogte. Als u op die dag uw beleggingen zou hebben verkocht, was u rijker geweest dan wanneer dat vandaag had gedaan. En soms is dit verschil zelfs heel groot. Ondanks dat de beurs afgelopen 30 jaar een prettige stijging doormaakte.*

*Kleine lettertjes: Bovenstaande statistieken hebben we uitgerekend met cijfers uit januari 1993 tot en met november 2023 van de Amerikaanse S&P 500-index, gecorrigeerd voor uitgekeerde dividenden.

Winst is leuk, verlies is erger 

In de jaren zeventig toonden wetenschappers Daniel Kahneman en Amos Tversky aan dat de frustratie om geld te verliezen intenser wordt ervaren dan de euforie van geld verdienen. En dat mensen bereid zijn grotere risico’s te nemen om verlies te voorkomen.

Stel, u heeft twee mogelijkheden: 

  1. U heeft 80% kans op € 4000  
  2. U krijgt gegarandeerd € 3000 

Bij optie 1 heeft u kans op € 3200, dus is het in theorie slimmer om voor deze optie te kiezen. Maar geef ons maar gewoon de garantie op € 3000. Een risicoloos en veilig cadeau. En wij zijn niet de enige die er zo over denken. Uit onderzoek blijkt dat 92% van de mensen voor optie 2 gaat.  

Het vorige voorbeeld ging om geld winnen. Maar hoe zit het met geld verliezen? 

U heeft weer twee mogelijkheden: 

  1. U verliest sowieso € 3000 
  2. U heeft een kans van 80% om € 4000 te verliezen. (En dus 20% kans om niets te verliezen.) 

Opnieuw is de slimste keuze eigenlijk optie 1. Dit is namelijk minder dan bij optie 2. Toch blijkt dat mensen hier eerder een gokje wagen als er een kans is om geen verlies te lijden. 

Conclusie: meer tijd, beter humeur 

Geld verliezen voelt dus veel intenser dan geld verdienen. Als u in de app ziet dat uw beleggingen minder waard zijn geworden, doet dat pijn. Ook als u weet dat de kans op winst op de lange termijn groter is. Kijk dus niet elke dag naar uw beleggingen en voorkom deze pijn.

Dat gezegd hebbende, onze Brand New Day app is wel gewoon hartstikke tof. Dus kunt u het niet laten? Kom dan vooral terug voor de goede artikelen en laat u niet verleiden om spontane beslissingen te nemen. Beleggen doet u voor de lange termijn, zeker als het op uw pensioen aankomt.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven