Goudstaaf

Sparen versus beleggen: het belang van een goede beleggingshorizon

Sparen versus beleggen: het belang van een goede beleggingshorizon

Voordat je begint met het opbouwen van vermogen is het belangrijk vast te stellen op welke manier je vermogen gaat opbouwen. Ga je voor zekerheid en kies je voor sparen? Of neem je door te kiezen voor beleggen liever wat meer risico en daarmee de kans op een hoger rendement? Historisch gezien geldt dat hoe langer je de tijd hebt, hoe verstandiger het is om te beleggen.

Wanneer je bijvoorbeeld over twintig jaar met pensioen wilt en spaart voor een aanvulling op jouw pensioeninkomen, is jouw beleggingshorizon twintig jaar. Beleggen kan dan een goed idee zijn om de kans op een hogere pensioenaanvulling te vergroten. Spaar je echter geld om over een jaar een nieuwe auto te kopen, is jouw beleggingshorizon een jaar. In het tweede geval kan het slimmer zijn om het geld op een spaarrekening te zetten. Bij tegenvallende resultaten op de beurs kan het immers betekenen dat je de gewenste auto niet kunt kopen en genoodzaakt bent om een goedkopere auto te kopen of de aankoop uit te stellen. Het lagere verwachte rendement van sparen kan ervoor zorgen dat je jouw doelen op langere termijn niet behaalt. Bij een lange beleggingshorizon heb je nog tijd om van beursdalingen bij te komen.

Dat beleggen in aandelen op de korte termijn veel risico kent, blijkt wel uit de grafiek hieronder. Waar de rendementen voor sparen zich relatief stabiel ontwikkelen, zijn bij het beleggen grote stijgingen én dalingen te zien.

Ongeveer in een derde van de afgelopen 91 jaren gingen de beurzen onderuit en is er enige tijd, soms meerdere jaren, nodig geweest om hiervan bij te komen. Dit hogere risico zorgt er voor dat beleggen op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan sparen. Wanneer de beleggingshorizon langer is, is er meer tijd om te herstellen van hevige dalingen op de beurzen. In de grafiek hieronder zien we dezelfde vergelijking als hierboven, maar wordt dan gekeken naar het gemiddelde jaarlijkse rendement wanneer je vijf jaar lang spaart of belegt.

Hoewel het beleggen op een termijn van vijf jaar in ruim 70% van de periodes wint van sparen, zijn negatieve rendementen over deze periodes zeker een mogelijkheid om rekening mee te houden. Gedeeltelijk of geheel kiezen voor sparen, of naast aandelen ook in minder risicovolle obligaties beleggen, is dus bij een beleggingshorizon van vijf jaar geen gekke optie als je het je niet kunt veroorloven om verlies te maken op jouw beleggingen. Beide opties zijn overigens bij Brand New Day beschikbaar.

Kijken we in de grafiek hieronder naar periodes van 20 jaar, zien we geen enkele periode waarbij het jaarlijkse rendement negatief uitpakt. Bovendien is slechts één 20-jaars periode aan te wijzen waar sparen beter presteerde dan beleggen.

Kortom, hoe langer jouw beleggingshorizon is, hoe groter de kans is dat je met beleggen beter uit bent dan met sparen. Heb je echter een korte beleggingshorizon of wil je geen dalingen van je vermogen meemaken, dan kan sparen de betere keuze zijn.

Wilt u gaan beginnen met beleggen?
Voor uw pensioen, voor uw kind of voor ieder ander willekeurig doel? Dan opent u hier eenvoudig de rekening die bij u past. Liever eerst wat informatie opvragen? Wij bellen u graag op een moment dat het u het beste uitkomt. Hier plant u eenvoudig een belafspraak in. U kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen via 020 75 85 300 of mailen via [email protected]