Goudstaaf

Sparen of beleggen: het belang van tijd

Sparen of beleggen: het belang van tijd

Geld opzij zetten voor later? Goed bezig! Voor u daarmee begint, is het handig om te bepalen wat ‘later’ precies is. Want als u twijfelt tussen sparen of beleggen, dan is het aantal jaren dat u heeft om geld op te potten cruciaal. Historisch gezien geldt namelijk dat beleggen meer rendement oplevert dan sparen, mits u lekker lang de tijd heeft.

Eerst even een kleine disclaimer vooraf. Breekt het zweet u al uit bij het nemen van een klein beetje risico met uw geld? Of heeft u het geld straks écht nodig voor onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld omdat uw wasmachine of auto er straks de brui aan geeft? Kies dan voor sparen. Want met het geld dat u echt nodig hebt, moet u geen risico nemen.

Tijd

Zet u (periodiek) geld opzij dat u prima kunt missen? Dan moet u bij de keuze tussen sparen of beleggen rekening houden met tijd. Want hoe meer tijd u heeft om uw geld te laten groeien, hoe meer risico u (historisch gezien) kunt nemen tijdens het beleggen. En hoe meer risico u neemt, hoe hoger het verwachte rendement. We vertellen u hier hoe dat precies werkt.

Beleggingshorizon

Dat is de tijd die u heeft om te beleggen. Wilt u over 20 jaar met pensioen en denkt u erover na om daarvoor te beginnen met beleggen? Dan is uw beleggingshorizon 20 jaar. Wilt u over precies 12 maanden een nieuwe auto kopen? Dan heeft u een beleggingshorizon van een jaar.

Hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de kans dat u een mooi rendement behaalt met uw beleggingen. Maar heeft u slechts kort de tijd? Dan is het risico van beleggen ook een stuk groter. De kans bestaat namelijk dat er in precies dát jaar een beurscrisis plaatsvindt. En dan zit u met de gebakken peren als u na die 12 maanden een auto moet kopen.

Daarom vinden we het verstandiger om in zo’n geval gewoon te sparen. Is zo’n beurscrisis dan niet net zo erg als u lang de tijd heeft om te beleggen? Nee. Hooguit vervelend. Want tussen die slechte beursjaren zitten er (historisch gezien) genoeg positieve jaren tussen.

Als u dus lang de tijd heeft om te beleggen, krijgen uw beleggingen de tijd om zich na zo’n beurscrisis te herstellen. Daarom adviseren we om altijd te beleggen voor de lange termijn en nooit voor de korte.


Sparen of beleggen: wat zegt het verleden?

Het verleden zegt hetzelfde als wij: beleggen op korte termijn (dus bijvoorbeeld voor een auto die u over een jaar nodig heeft) brengt flink wat risico met zich mee. Waar de spaarrendementen per periode redelijk stabiel (en altijd positief) zijn, zien we bij beleggen grote stijgingen én dalingen.

 

In een derde van de afgelopen 91 jaren gingen de beurzen namelijk weleens (hard) onderuit. En daarna was er flink wat tijd (soms wel meerdere jaren) nodig om hiervan bij te komen. U ziet ook dat als de rendementen van beleggen positief zijn, die een stuk hoger zijn dan de spaarrendementen. Én dat beleggen vaker wel dan niet een positief rendement opleverde. Daarom was beleggen op de langere termijn vrijwel altijd rendabeler dan sparen.

Dat zien we in de volgende grafiek duidelijk terug. Als u in het verleden 5 jaar had om te beleggen of sparen, was het risico op een negatief rendement flink lager. Hieronder ziet u dezelfde vergelijking als hierboven, maar dan voor alle periodes van 5 jaar. In 70% van alle periodes van 5 jaar bleek beleggen rendabeler dan sparen.

 

Toch zat er ook weleens een negatieve beleggingsperiode tussen. En da’s best iets om rekening mee te houden. Heeft u maar 5 jaar de tijd? Dan kan het verstandig zijn om (als u geen fan bent van teveel risico) tóch te kiezen voor sparen of om uw geld gedeeltelijk te sparen of te beleggen in minder risicovolle obligatiefondsen (kan gewoon bij Brand New Day).

Niet meteen al uw geld beleggen? Begin dan met een klein bedrag per maand!

En wat nu als u héél lang de tijd heeft? 20 jaar, bijvoorbeeld? Dan zegt het verleden ons dat beleggen een heel verstandige keuze kan zijn. Als we de keuze tussen sparen of beleggen namelijk naast de historische rendementen over 20 jaar leggen, zien we geen enkele periode waarin het beleggingsrendement negatief was.

 

Bovendien was sparen in slechts één van alle periodes van 20 jaar rendabeler dan beleggen. Let wel: in die tijd waren de rentepercentages op spaarrekeningen nog wél om over naar huis te schrijven. Tegenwoordig zijn ze zelfs met een vergrootglas amper waar te nemen.

Kortom

De keuze tussen sparen of beleggen hangt dus sterk af van uw tijd. Want hoe langer uw beleggingshorizon, hoe groter de kans dat u met beleggen een mooier rendement behaalt dan met sparen. Heeft u kort de tijd? Of bent u geen fan van risico? Dan zegt het verleden dat u beter kunt gaan sparen.

Heeft u nog vragen aan ons? Of wilt u direct een rekening openen?