Kwartaalbericht Q1 2025
- Laatst bewerkt: 25 apr 2025
Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen drie maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.
Hoi Arend Jan, we beginnen dit gesprek altijd met een terugblik op het afgelopen kwartaal. Maar kan je je daar wel op focussen nu de wereld in rep en roer is over al die nieuwe importtarieven?
Het is zeker een roerige tijd met een hoop onzekerheid. Weinig mensen hadden verwacht dat Trump daadwerkelijk op grote schaal importtarieven zou invoeren. Maar hij deed het wel, al draaide hij ze op het laatste moment deels terug. Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd. Die kunnen we dus best even gebruiken om te kijken naar wat er allemaal gebeurde.
Oké, laten we dat doen. Wat viel jou op in de eerste drie maanden van 2025?
In januari en februari was er nog niet al te veel aan de hand. In Duitsland groeide na de verkiezingen het vertrouwen op meer investeringen in Europa. Vanuit China kwam concurrentie op het gebied van AI. En in de VS werd gehoopt op belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. Maar in maart kwamen de VS met de eerste importtarieven voor Canada en Mexico en de aankondiging van veel meer en veel hogere tarieven op 2 april. En dus stevig dalende aandelenkoersen.
Om even door te pakken met de importtarieven. Wat is jouw visie hierop?
De onzekerheid hierover is nog altijd hoog. Eind maart was het nog niet zeker hoe ver de importtarieven zouden gaan, maar was wel duidelijk dat ze geen goed nieuws waren voor de wereldhandel. Het wordt voor bedrijven die met de VS handelen of daar produceren duurder om dat te doen, wat ervoor zorgt dat producten en diensten duurder worden. Uiteindelijk krijgt de consument de rekening. De kans bestaat dat de wereld buiten de VS meer onderling gaat handelen, maar over het algemeen voorspelt minder wereldwijde handel hogere kosten en dus lagere winsten.
Als ik je goed begrijp, waren met name Amerikaanse aandelen de klos.
Klopt! Nog voordat de brede importheffingen zouden ingaan, gingen Amerikaanse aandelen al stevig onderuit. En de dollar werd ook flink minder waard ten opzichte van de euro. Minder handel in de VS betekent ook een lagere vraag naar dollars, die natuurlijk nodig zijn om met de VS te handelen. Ons Amerika Indexfonds had hier dus het meeste last van. De aandelen daalden in waarde en waren omgerekend naar euro’s nog minder waard door de daling van de dollar.
En breder, hoe presteerden de andere aandelenfondsen en obligatiefondsen?
De meeste aandelenfondsen eindigden door de zorgen in het rood, in het bijzonder de fondsen waarvan het valutarisico niet wordt afgedekt. Dat afdekken doen we bij de helft van onze modellen. Een uitzondering op de negatieve rendementen is het BND Europa Indexfonds, dat het kwartaal dankzij de Duitse verkiezingsuitslag positief afsloot.
Bij de obligatiefondsen was een negatief rendement te zien bij het BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang. Als de Duitse regering meer gaat lenen, zullen de rentes in de eurozone stijgen. Daar hebben bestaande obligaties last van, met name als ze nog lang te gaan hebben. De andere obligatiefondsen, met minder lange looptijden, zagen juist licht positieve rendementen. Om de Europese economie aan te wakkeren verlaagde de ECB de rente, wat goed is voor obligaties met een wat minder lange looptijd. Lang verhaal kort: een hoop onzekerheden en wisselvallige rendementen.
De negatieve rendementen zijn dus te verklaren door het nieuws uit de VS. Wat doe jij om het hoofd koel te houden?
Dat is natuurlijk best lastig, maar ik probeer altijd de lange termijn in mijn achterhoofd te houden en niet te veel nieuws te lezen. Beleggen doe je voor de lange termijn. Op de korte termijn kunnen beleggingen flink onderuitgaan, maar op de lange termijn staat daar een hoger verwacht rendement tegenover dan bijvoorbeeld bij sparen.
In het verleden zijn wel vaker flinke uitdagingen geweest, wat uiteindelijk allemaal goedkwam. We gaan zien hoelang dat dit keer duurt. Tot die tijd is het een kwestie van vasthouden aan je plan en dat niet wijzigen in tijden van stress. Voorlopig lukt mij dat goed en ik heb de indruk dat dat voor de meeste van onze klanten ook geldt.