Goudstaaf

Hoe presteerden onze fondsen in Q1?

Het eerste kwartaal van 2023 zit er alweer op en dat betekent natuurlijk dat we even kort terugblikken met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.

Hoi Arend Jan, de beurzen lijken weer wat op te krabbelen na een slecht 2022. Toch?
Klopt! Alle Brand New Day fondsen haalden de laatste maanden mooie rendementen. Na een teleurstellend 2022 is dat best fijn, al roep ik ook meteen weer dat beleggen iets voor de lange termijn is. De positieve rendementen zijn leuk om te vermelden, maar uiteindelijk moeten beleggers zich natuurlijk focussen op veel langere periodes.

De kranten stonden het afgelopen kwartaal vol met slecht beursnieuws. Had dat effect op de aandelenfondsen van Brand New Day?
Door alle paniek rondom financiële instellingen was het inderdaad niet heel saai op de beurs. En er was ook genoeg goeds te melden, maar daarmee verkoop je natuurlijk geen kranten. Dat die krantenkoppen een ietwat vertekend beeld geven blijkt ook uit de rendementen van onze aandelenfondsen, want die staan allemaal in de plus.

Totaalrendementen na aftrek van fondskosten van 01-01-2023 tot en met 31-3-2023. Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor rendementen in de toekomst.

Nog even over die paniek rondom financiële instellingen. Moeten we ons zorgen maken over een nieuwe, grote bankencrisis?
Het is best logisch dat sommige mensen daar bang voor zijn, maar zo van een afstand lijkt dit een heel andere situatie dan in 2008. Toen ging het om een structureel probleem waarmee banken te maken hadden, nu zijn het incidenten bij twee kleine Amerikaanse banken en een Zwitserse bank die al jaren kwakkelt dankzij een reeks schandalen en fraudezaken.

Ondanks alle hectiek presteerden aandelen dus prima. Hoe deden de obligatiefondsen het?
De verwachting is dat centrale banken de rente de komende tijd wat minder agressief gaan verhogen. De rente van obligaties met lange looptijden daalde ook wat, en dat is goed voor onze obligatiefondsen. Ook die haalden het afgelopen kwartaal positieve rendementen.

Totaalrendementen na aftrek van fondskosten van 01-01-2023 tot en met 31-3-2023. Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor rendementen in de toekomst.

Wie bepaalt die rente van obligaties eigenlijk?
Centrale banken bepalen alleen de rente op de geldmarkt, dus de rente voor kortlopende leningen. De rente voor leningen en obligaties met een langere looptijd wordt bepaald door ‘de markt’, dus op basis van vraag en aanbod.

Marktpartijen letten scherp op wat centrale bankiers zeggen. Hun persconferenties worden zorgvuldig geanalyseerd, hun woorden op een goudschaaltje gewogen. Als de ECB bijvoorbeeld aangeeft dat de inflatie langer hoog blijft, concluderen die marktpartijen dat de rente ook langer hoog blijft. Dat kan voor hen dan weer reden zijn om langer lopende obligaties te verhandelen met een hoger rentepercentage. Datzelfde patroon zie je trouwens bij nieuwe hypotheken met een lange rentevaste periode. Ook die worden wat duurder als verwacht wordt dat de rente langer hoog blijft.

Dan nog even naar het grotere plaatje: wat betekenen de laatste 3 maanden voor de lange termijn?
In korte tijd kan er een hoop gebeuren op de beurs, daarvan waren de afgelopen 3 maanden natuurlijk een mooi voorbeeld. Voor de belegger die het interessant vindt is het leuk om dat nieuws te volgen. Moet je natuurlijk ook vooral doen, maar uiteindelijk moet je op basis van zo’n korte termijn geen conclusies trekken.

Ik durf zelfs te zeggen dat de meeste beleggers beter af zijn als ze helemáál geen nieuws volgen. Dat laten onze rendementen ook zien. Die zijn in het verleden op de korte termijn flink gedaald en gestegen, maar laten op de lange termijn een prima rendement zien.

Gesimuleerd jaarlijks totaalrendement per modelportefeuille van 01-10-2010 tot 01-11-2020 van de standaardfondsen voor de beleggingsrekening bij BND Vermogensopbouw en vanaf 01-11-2020 tot en met 31-3-2023 van de modelportefeuilles bij BND Bank. Na aftrek van servicekosten en fondskosten. Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor rendementen in de toekomst.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven