
Welke kant ging het op met de rendementen de afgelopen maand? En hoe deden onze fondsen en modelportefeuilles het? Met ons maandelijkse beleggingsbericht bent u weer helemaal op de hoogte.
De aandelenfondsen
Maart roert zijn staart. De maand kan voor wisselvallig en soms nog winters weer zorgen. Blijkbaar geldt dit ook voor de beleggingen, waar de koersen in maart onderuit schoven. Dat is niet meteen reden tot paniek; de aandelenmarkt gaat gemiddeld elke paar jaar wel een keer een procent of tien onderuit. Na rendementen van meer dan 20% in 2023 en 2024, was het misschien ook wel tijd voor een pas op de plaats.
Dreigende importtarieven in de VS en reacties daarop van andere landen brengen een hoop onzekerheid. Ze zou het voor bedrijven duurder maken om hun producten te maken, en die kosten rekenen ze mogelijk weer door aan consumenten. Economisch gezien is dat niet al te best nieuws.
De Amerikaanse dollar daalde in maart ruim drie procent ten opzichte van de euro. Dat betekent dat een aandeel van een Amerikaans bedrijf drie procent minder waard is geworden als u het zou verkopen en de opbrengst in euro’s zou omzetten. Aandelenfondsen met beleggingen in de VS zónder afdekking van valutarisico hadden hier dus last van. Het BND Wereld Indexfonds Unhedged haalde bijvoorbeeld een rendement van -7,7%. Het BND Wereld Indexfonds Hedged, dat het valutarisico wél afdekt, had daar geen last van en haalde een rendement van -4,7%.
De obligatiefondsen
Binnen al onze obligatiefondsen beleggen we in obligaties die in euro’s uitgegeven zijn óf dekken we het valutarisico af. Doordat valutakoersen flink kunnen schommelen, is dat laatste bepaald geen wenselijk risico bij obligaties, die in een beleggingsportefeuille juist bedoeld zijn als meer stabiele tegenhangers van aandelen. De rendementen bij obligatiefondsen zijn dan ook een stuk minder negatief dan sommige aandelenfondsen. In Europa lijkt flink meer geld geleend te gaan worden, o.a. voor defensie en het aanjagen van de economie. Dit zorgt ervoor dat de rentes stijgen, wat er weer toe leidt dat bestaande obligaties met een lagere rente minder waard worden.
De modelportefeuilles
Het rendement van modelportefeuilles hangt af van de mix tussen aandelen- en obligatiefondsen. Offensieve modellen beleggen relatief veel in aandelen en dekken daar het valutarisico voor de helft af. Die hadden in maart dus last van de zwakke dollar en het risico van de importtarieven. De obligatiefondsen hadden hier minder last van, maar hadden wel te maken met de impact van een stijgende rente. De defensieve modellen beleggen relatief veel in obligatiefondsen, en deden het daardoor iets beter dan de offensieve modellen.
Durf van uw geld af te blijven
Als de koers flink omhoog is gegaan, kunt u in de verleiding komen uw rendement te verzilveren. En als de koers keldert, denken veel mensen dat ze erger kunnen voorkomen door snel uit te stappen. Beide reacties zijn begrijpelijk, maar zelden verstandig. Uiteindelijk trekt die koers tot nu toe altijd weer bij namelijk. In het eerste scenario loopt u dan rendement mis, en in het tweede moet u weer instappen tegen een hogere prijs. Laat u dus niet gek maken. Hou de blik op de lange termijn, blijf bij uw plan en laat de koersen maar op en neer gaan.
Uw rendement kan er iets anders uitzien
Hierboven ziet u de rendementen voor de volledige maand maart. Bent u in de tussentijd in- of uitgestapt, heeft u bijgestort of een bedrag opgenomen, is uw risico automatisch afgebouwd of is er in de tussentijd iets veranderd aan uw beleggingen? Dan kan uw rendement afwijken van de getoonde cijfers.
Heeft u een vraag?
Dan kunt u ons bereiken via de chat,mailen naar [email protected] of bellen naar 020 75 85 310. Wij helpen u graag!
De risico’s van beleggen
Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.