
Welke kant ging het op met de rendementen de afgelopen maand? En hoe deden onze fondsen en modelportefeuilles het? Met ons maandelijkse beleggingsbericht bent u weer helemaal op de hoogte.
De aandelenfondsen
Het nieuws van juni in gedachten, verwacht u misschien dat er een hoop turbulentie op de aandelenmarkten was. De geopolitieke spanningen kwamen letterlijk tot ontploffing met het conflict tussen Israël en Iran, waar de VS zich met een aanval op nucleaire installaties ook mee bemoeide. Een dreigende stillegging van de olietoevoer uit het Midden-Oosten werd uiteindelijk niet doorgezet en al snel werd ook een staakt-het-vuren afgeroepen. Op de beurzen viel de impact dan ook mee.
In de VS valt de economische groei tegen vanwege het protectionistische beleid. Ondertussen wil de Amerikaanse centrale bank er nog niet aan om de rente te verlagen en zo de economie te helpen, waar president Trump niet blij mee is. Het vertrouwen in de dollar kreeg een klap. Slecht nieuws voor de fondsen die valutarisico niet afdekken en daardoor minder euro’s terugkrijgen als ze een Amerikaanse belegging verkopen.
Het BND Wereld Indexfonds Hedged dekt het valutarisico wel af en haalde een rendement van 3,6%. Het BND Wereld Indexfonds Unhedged doet dit niet en eindigde de maand rond 0,9%. Het Europa Indexfonds heeft voorlopig een erg sterk jaar, maar zette deze maand een stapje terug met een rendement van -1,6%.
De obligatiefondsen
Op het obligatievlak was het, nou ja, vlak. Centrale banken maakten geen verrassende keuzes met hun rentes en economisch was er ook geen al te groot nieuws. Kortom, gematigde rendementen bij de obligatiefondsen, tussen -1,7% en 0,8%.
De modelportefeuilles
Doordat de financiële markten dus niet echt de ene of de andere kant op gingen in juni, is er geen groot verschil tussen de meer defensieve modellen (met meer obligaties) en de meer offensieve modellen (met meer aandelen). Wel zien we groene modellen wat minder presteren dan de reguliere modellen. Dit komt door de afdekking van het valutarisico. Dit gebeurt wat de aandelen betreft bij de reguliere modellen voor de helft, maar bij de groene modellen niet (behalve bij obligaties, daar dekken we het valutarisico altijd af). De zwakke dollar hakt er dit jaar dus harder in bij de groene modellen, en is de grote reden voor het verschil tussen de groene en reguliere offensievere modellen.
Het belang van tijd
Of het de afgelopen maand nou de goede of de verkeerde kant opging: hoe langer uw beleggingshorizon, hoe groter de kans dat u een mooi rendement behaalt met uw beleggingen. Het is dan geen ramp als de beurzen een keertje flink dalen, omdat er tot nu toe altijd meer goede dan slechte jaren op de beurs zijn geweest.
Uw rendement kan er iets anders uitzien
Hierboven ziet u de rendementen voor de volledige maand juni. Bent u in de tussentijd in- of uitgestapt, heeft u bijgestort of een bedrag opgenomen, is uw risico automatisch afgebouwd of is er in de tussentijd iets veranderd aan uw beleggingen? Dan kan uw rendement afwijken van de getoonde cijfers.
De risico’s van beleggen
Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.