Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt

Nederlanders willen beter geïnformeerd worden over onderwerpen gerelateerd aan pensioen en financiën. Maar liefst 69 procent vindt dat de overheid en het onderwijs hierover meer voorlichting zouden moeten geven, blijkt uit onderzoek van Brand New Day. Daarbij heeft 44 procent spijt dat zij niet eerder zijn begonnen met pensioenopbouw. “Het zou heel goed zijn als kinderen vanaf jonge leeftijd, bijvoorbeeld vanaf groep 8, les krijgen over hoe zij verantwoord om kunnen gaan met geld”, stelt Joost Tieland, directeur bij Brand New Day. “Later kun je ingaan op het belang van een complexe, maar cruciale zaak zoals pensioen.”

In het regeerprogramma van het nieuwe kabinet is pensioen niet of nauwelijks een onderwerp. Dit ondanks de zorgen die veel Nederlanders over hun oude dag hebben. Er is grote behoefte aan meer informatie en voorlichting over geldzaken en pensioen in het bijzonder, zo blijkt uit het onderzoek van pensioenbank Brand New Day. Twee op de drie Nederlanders verwachten een grotere rol van de overheid en van het onderwijs.

Dat meer voorlichting door de overheid en het onderwijs over onderwerpen gerelateerd aan pensioen inderdaad van toegevoegde waarde kan zijn, blijkt uit de andere cijfers die naar voren komen uit de enquête van Brand New Day. Zo geeft bijvoorbeeld 44 procent van de respondenten aan spijt te hebben dat zij niet eerder zijn begonnen met sparen voor hun pensioen. Bij ZZP’ers en ondernemers deelt 53 procent die spijt. Het gevoel leeft vooral onder dertigers en veertigers relatief sterk.

Joost Tieland: “Die cijfers laten zien dat er met meer en betere voorlichting dus nog een hoop te bereiken valt. Het gaat in eerste instantie om verantwoord omgaan met geld, maar op de middelbare school kun je ook belangrijke onderwerpen als sparen, beleggen, pensioen en hypotheken aankaarten. Iedereen krijgt onherroepelijk met pensioen te maken en juist bij pensioenopbouw geldt dat je betere resultaten behaalt als je er tijdig mee begint. Deze kennis zouden mensen kunnen hebben als ze hier op tijd en op een goede manier over worden voorgelicht.”

Laat financiële educatie niet alleen over aan de markt

De financiële sector zet steeds zwaarder in op financiële educatie. Echter, uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 4 op de 10 Nederlanders verzekeraars en pensioenfondsen niet echt betrouwbaar vinden. Ook dit duidt erop dat het onderwijs en de overheid geschikte partijen zijn om de voorlichting over geldzaken op zich te nemen. Tieland: “Je kunt dit niet alleen aan de markt, aan commerciële partijen overlaten. Daarvoor zijn geldzaken zoals pensioen te belangrijk. De overheid, die er zelf ook belang bij heeft dat mensen op tijd beginnen met pensioenopbouw, lijkt mij bij uitstek een partij die hier een rol in kan vervullen. Daar is 2 op de 3 Nederlanders het dus mee eens.”

Dat Nederlanders ook veel belang hechten aan aandacht voor financiële onderwerpen in het onderwijs, blijkt wanneer wordt gevraagd of kinderen vanaf de laatste jaren van de basisschool lessen zouden moeten krijgen waarin ze leren met geld om te gaan. Maar liefst 78 procent van de ondervraagden pleit daarvoor.

Over het onderzoek

De gegevens in dit persbericht zijn afkomstig uit anonieme klantgegevens van Brand New Day en een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Dynata. Dit onderzoek wordt elk jaar herhaald. Voor dit onderzoek zijn 1116 mensen ondervraagd, die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beroepsbevolking vormen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven