Beleggen met een financiële meevaller. Is dat slim?

BND-apple

Beleggen met een financiële meevaller. Is dat slim?

Beleggen met een financiële meevaller. Is dat slim?

Vorig jaar potten we onze belastingteruggave en vakantiegeld massaal op. Logisch, want die glamping aan de Spaanse zon of die AirBnB aan het Gardameer zaten er toen even niet in. Dit jaar lijkt een tripje naar het buitenland gelukkig iets reëler en dus is het logischer dat u uw vakantiegeld of belastingteruggave daarvoor gebruikt. En houdt u iets over? Dan kunt u er ook voor kiezen om het opzij te zetten voor later. Maar hoe slim is dat eigenlijk?

Vooropgesteld: vakantie is belangrijk. Of u nu drie weken in uw achtertuin bivakkeert of een luxe AirBnB in een Europese hoofdstad boekt; het is fijn en verfrissend om er even uit te gaan en het is belangrijk om daarvoor wat geld te reserveren. Maar krijgt u een financiële meevaller en kunt u een deel ervan missen? Dan kan het ook verstandig zijn om hiervan een deel opzij te zetten voor later.

Gaat u beleggen? Dan moet u het wel voor langere tijd kunnen missen. Van beleggen wordt u namelijk niet snel rijk, ook al kunt u in een jaar tijd wel leuke rendementen halen. Had u bijvoorbeeld vorig jaar rond deze tijd bijvoorbeeld een bedrag van €1000 belegd in een aantal van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, dan had u best een leuk rendement behaald.

Rendement mei 2020-mei 2021

Het rendement van de bedrijven uit de MSCI World van 31/5/2020 tot 14/5/2021, inclusief dividend, bij een storting van € 1000 voorafgaand aan die periode. Rendement in euro’s. In de bovenstaande grafiek is geen rekening gehouden met kosten. Data afkomstig van MSCI.

Maar zo’n jaar zegt helemaal niets. Als er in zo’n jaar toevallig een crisis op de stoep staat, zit u met de gebakken peren. Daarom roepen we altijd dat u meerdere jaren moet uittrekken om te beleggen. Want als u van beleggen een meerjarenplan maakt, is het geen probleem als uw beleggingen even onderuitgaan. Als u de tijd heeft, kunnen ze daarna namelijk ook weer herstellen van die valpartij.

Dat het handig is om meerdere jaren te nemen om te beleggen ziet u ook hieronder. Had u bijvoorbeeld in 2011, 2015 of 2018 uw vakantiegeld belegd in de grootste bedrijven ter wereld en wilde u na een jaar weer uitstappen? Dan deed u dat met verlies. Had u langer de tijd? Dan konden uw beleggingen zich na zo’n slecht jaar weer herstellen.

 
Startjaar Rendement
2011 -10,50%
2012 28,53%
2013 19,50%
2014 6,20%
2015 -3,39%
2016 16,38%
2017 12,18%
2018 0,28%
2019 7,37%
2020 39,19%

Het jaarlijkse rendement (vanaf de laatste dag in mei tot de laatste dag in mei het volgend jaar) van de MSCI World, inclusief dividend. In de bovenstaande cijfers is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Data afkomstig van MSCI. *in 2021 is gerekend tot 14 mei 2021.

 

Om snel rijk te worden met beleggen moet u heel veel geluk hebben. Of een glazen bol. Wie lang de tijd heeft, maakt veel meer kans op een mooi rendement. Kijk maar eens naar de afgelopen 5 jaar. Wie vanaf mei 2016 begon met beleggen en daarna 5 jaar de tijd had, zag zijn beleggingen in 2019 bijna tot het oude niveau dalen. En tijdens de coronacrisis stond er zelfs even een negatief rendement op de teller. Maar daarna herstelden de beleggingen zich óók weer.

Rendement mei 2016-mei 2021Het rendement van de bedrijven uit de MSCI World van 31/5/2016 tot 14/5/2021, inclusief dividend, bij een jaarlijkse storting van € 1000 voorafgaand aan elk jaar periode. Rendement in euro’s. In de bovenstaande grafiek is geen rekening gehouden met kosten. Data afkomstig van MSCI.

Maar ook over een periode van 5 jaar kan het rendement van beleggen nog steeds magertjes zijn. Want zo’n herstel na een beurscrisis gaat meestal niet in sneltreinvaart en voor hetzelfde geld maakt u meerdere crises in korte tijd mee. Het is daarom verstandig om die crises in te calculeren. Dat is heel makkelijk: u neemt gewoon heel wat jaren de tijd. Dan geeft u de beleggingen de meeste kans om te herstellen van zo’n daling én om lekker te groeien.

Rendement mei 2011-mei 2021Het rendement van de bedrijven uit de MSCI World van 31/5/2011 tot 14/5/2021, inclusief dividend, bij een storting van € 1000 voorafgaand aan die periode. Rendement in euro’s. In de bovenstaande grafiek is geen rekening gehouden met kosten. Data afkomstig van MSCI.

Gaat u dus beleggen met een financiële meevaller? Verstandig! Maar weet wel dat u niet moet beleggen om snel rijk te worden. Als u volgend jaar een resort in de Bahama’s wilt bekostigen met het rendement van uw vakantiegeld, moet u veel geluk hebben. En heel veel geld. Beleggen is dus geen quick fix om rijk te worden. Wel kan het een goede manier zijn om op een verantwoorde manier vermogen op te bouwen voor later.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven