Sparen of beleggen?

Met sparen heeft u de zekerheid van een héél laag rendement. En beleggen brengt risico’s met zich mee. Hoe groot zijn die risico’s? Wat is wijsheid?

Hoelang heeft u de tijd?

Dat is de hamvraag. Heeft u het geld over een paar jaar nodig? Of wilt u gewoon helemaal géén risico lopen? Dan is sparen het meest verstandig. Wilt u het geld voor een langere periode wegzetten? Bijvoorbeeld 5 jaar of meer? Dan kan beleggen verstandig zijn.

clock2_BLUE_D
stairs_BLUE_D

Hoe langer de periode, hoe lager het beleggingsrisico

Als je gaat beleggen, weet je één ding zeker: er komt een crisis voorbij waarbij de koersen enorm hard dalen. Dat is geen probleem, want goede en slechte beursjaren wisselen elkaar af. Als je maar genoeg tijd hebt, is de kans groot dat je over al die goede en slechte jaren gemiddeld een goed rendement behaalt.

Is dat zo?

Dat vroegen wij ons ook af. Dus hebben wij het uitgezocht. Stel, je hebt 20 jaar de tijd. Dat is op zich niet heel lang als je bijvoorbeeld voor je pensioen geld opzij zet. Voor elke periode van 20 jaar in het verleden hebben wij daarom het gemiddelde rendement per jaar van die 20-jarige periode voor sparen en beleggen (100% aandelen) op een rij gezet.

Het resultaat ziet u in de grafiek. Hierin is dus voor élke periode van 20 jaar vanaf 1928 tot en met 2020 het rendement vergeleken. In totaal dus voor 72 periodes van elk 20 jaar. In deze periodes is elke crisis en hausse op de beurzen verwerkt. Dus bijvoorbeeld ook de oliecrisis, de internetbubbel van begin deze eeuw en de kredietcrisis.

Ons maakt het niet uit

We bieden het allebei aan: sparen (alleen voor uw pensioen) en beleggen (voor uw pensioen of voor ieder ander doel). En we verdienen aan allebei even weinig. Het maakt ons dus niet uit wat u kiest.

eggs_forks_BLUE_D

Slim beleggen

Gaat u (deels) beleggen? Laat u niet gek maken! Als u zich aan een paar simpele spelregels houdt, verkleint u het risico van beleggen enorm.