Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Kwartaalupdate Q4 2023: Interview met Arend Jan Velsink

Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen paar maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.

Portretfoto Arend Jan Velsink

Hoi Arend Jan, het jaar 2023 eindigde in stijl met een heel mooi kwartaal. Was dit nou een ‘eindejaarsrally’?
Na de zomerdip werd het uiteindelijk een geweldig jaar op de beurs. Al onze modelportefeuilles hebben dankzij aan het laatste kwartaal heel mooie rendementen geboekt. Een klassieke eindejaarsrally was het niet, want de beurs kwam al goed op stoom in oktober. Door uitspraken van de centrale banken ebde toen de vrees voor inflatie weg. En dat bleek het startsein voor tweeënhalve maand met groene cijfers.

In 2022 daalden zowel aandelen als obligaties zeldzaam fors. Dit jaar zijn ze beiden gestegen. De aandelen binnen onze modelportefeuilles hebben het dit jaar bij uitstek goed gedaan. En zelfs een hoger resultaat gehaald dan de AEX. Geen relevante meetlat om de prestatie mee te vergelijken, maar wel eentje die de meeste mensen kennen.

Bij de AEX moet ik altijd denken aan schreeuwende mensen in kleurige jasjes, dat zal vast lang geleden zijn. Hoeveel beter hebben onze aandelen het gedaan?
Die beurshandel voor het computertijdperk, met schreeuwende handelaren – dat was echt in de jaren negentig. Ons meest offensieve modelportefeuille met alleen aandelen deed het vorig jaar ongeveer een procent beter dan de AEX-index met dividend. Leuk, maar geen prestatie waar wij credits voor verdienen.

Valse bescheidenheid?
Ha nee hoor, de wereldwijde index die we volgen heeft het nu eenmaal beter gedaan dit jaar. En dat komt vooral door de aandelen in de Verenigde Staten. Die liepen wat harder in 2023. In tegenstelling trouwens tot de aandelenmarkten in China en Hong Kong. Vergelijken is leuk, maar het is geen sportwedstrijd of songfestival.

Onze fondsen beleggen in duizenden aandelen en de AEX heeft er maar 25. De kans dat zo’n klein mandje aandelen het een willekeurig jaar veel beter of slechter doet is dan ook veel groter. Wij zijn een stuk saaier!

Over naar de toekomst. Wat verwachten we voor dit jaar?
We zijn al een paar weken onderweg en staan nu – even spieken – gemiddeld meer dan een procent in de plus . Het Amerikaanse beursspreekwoord luidt: As January goes, so goes the year. De suggestie is dat de trend in januari doorzet in de rest van het beursjaar. Dat zou veelbelovend zijn voor 2024! Tot de jaren tachtig ging die vlieger inderdaad vaak op, maar tegenwoordig is een mooi fabeltje.

En de voorspelling?
Beursvoorspellingen zijn een soort horoscopen voor beleggers. Klinkt soms aannemelijk en als er genoeg mensen aan meedoen is er altijd iemand die ‘het goed zag’. De enige voorspelling die ik doe, is dat saai indexbeleggen op de lange termijn meer oplevert dan proberen in te spelen op de laatste trends, horoscopen en beursbewegingen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven