Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

BND-beleggenalgemeen-achtergrond

Kwartaalupdate Q3 2023: Interview met Arend Jan Velsink

Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen paar maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.

Portretfoto Arend Jan Velsink

Hoi Arend Jan, staan we na het afgelopen kwartaal weer met beide benen op de grond?
Het jaar begon fantastisch met zes mooie maanden van positieve uitslagen op de wereldwijde effectenbeurzen. Maar nu is inderdaad de klad erin gekomen. We hebben tijdens de zomermaanden helaas weer een stukje van dat fraaie begin ingeleverd.

Je noemt de zomer al. Heeft het mooie weer er iets mee te maken?
Er zijn genoeg oude beurswijsheden die zoiets stellig beweren, maar de ontwikkelingen op de beurs hebben natuurlijk niets te maken met het weer. Eén zorg van beleggers is de opgelopen rente. Aandelen worden wat minder aantrekkelijk als een obligatie al bijna 4% oplevert. De pijn van een hoge rente laat zich hier voelen. Denk aan de hogere hypotheekrente voor nieuwe huizenkopers, maar ook aan investeringen van bedrijven die zo worden afgeremd.

De wereld wordt er ook niet vreedzamer op. Na de Russische inval in Oekraïne, zagen we ook een gewelddadig conflict in Nagorno-Karabach en nu in Gaza en Israël. Heeft dat invloed op onze beleggingen?
De wereld lijkt inderdaad een stuk minder vreedzaam dan voorheen. Hoewel het vergeleken met wat langer terug misschien meevalt, is het menselijke leed er niet minder om. Op korte termijn kan dat zeker effecten hebben op de beurs. Spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor stijgende olieprijzen. Dat merk je niet alleen aan de pomp, maar ook aan de stijgende aandelen van energiebedrijven zoals Shell.

Stijgende olieprijzen. Betekent dat ook dat de duurzame fondsen, die niet in de fossiele industrie beleggen, het minder doen?
Ja en nee. Een opleving van de oliesector gaat inderdaad voorbij aan onze duurzame fondsen. Dat zien we heel duidelijk. Aan de andere kant is het BND Duurzaam Wereld Indexfonds dit jaar een van de best presterende fondsen die we hebben. Dus we moeten dat niet overdrijven.

Als iemand nu wil beleggen, wat zou je dan tegen diegene zeggen? Wachten tot de situatie in de wereld wat meer kalmeert?
Ik raad iedere langetermijnbelegger aan om het nieuws links te laten liggen bij het maken van beleggingsbeslissingen. Er is altijd wel iets aan de hand in de wereld waar je je zorgen over kan maken. Uiteindelijk draait het op de lange termijn om productiviteitsgroei en innovatie. Dat zal altijd zo blijven. Ze hebben trouwens onderzoek gedaan naar wie de beste particuliere beleggers zijn. Weet je wie dat zijn?

Niet de snelle jongens met veel transacties, gok ik.
Precies. De beste beleggers blijken de mensen te zijn die vergaten dat ze belegden. Zo ver zou ik zelf niet gaan, maar enige onverstoorbaarheid wens ik onze klanten bij Brand New Day wel toe.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven