Is dit wel het juiste moment om te beleggen?

Wilt u een start maken met beleggen, maar twijfelt u aan de timing? U bent niet de enige. Er is namelijk altijd wel een reden voor twijfel: als alles koek en ei is op de beurs denken beleggers de stijging al gemist te hebben, als er paniek is op de beurs denken beleggers dat er nog meer ellende aankomt. We leggen u uit waarom dat onzin is.

Koersdaling in 2022

In 2022 zijn de aandelenkoersen flink gedaald. Oók de koersen van de Brand New Day-fondsen. Voor veel mensen is dat een reden om juist niet te beleggen: het negatieve sentiment rondom de beurs maakt dat ze angstig zijn om, na het inleggen, een nóg grotere daling mee te maken.

Hoe presteren aandelen in 2022?

Brand New Day Wereld Indexfonds C-Hedged in 2022

Het rendement van het BND Wereld Indexfonds C-Hedged van 1 januari 2022 t/m 19 mei 2022, na aftrek van fonds- en onderliggende transactiekosten, maar zonder een eventuele op- of afslag bij aan- of verkoop. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

U ziet: in 2022 daalden de koersen flink. Maar als u dde lange termijn bekijkt, valt die eigenlijk best mee. Ja, het is een daling van liefst 15%. Maar over – bijvoorbeeld – de afgelopen 5 jaar werd er alsnog een flink rendement behaald.

Hoe presteren aandelen de laatste jaren?

BND Wereld Indexfonds C-Hedged 2016 - 2022

Het rendement van het BND Wereld Indexfonds C-Hedged tijdens de afgelopen jaren, na aftrek van fonds- en onderliggende transactiekosten, maar zonder een eventuele op- of afslag bij aan- of verkoop. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Centrale banken streven meestal naar een inflatie van 2% per jaar. Maar de hoogte van inflatie is geen gegeven: het gebeurt regelmatig dat de inflatie flink hoger of lager ligt dan die 2%. Daar is niet altijd veel om te doen, maar op dit moment merken we het flink als we afrekenen bij het tankstation of de energierekening op de mat valt. En dan zijn de spaarrentes óók nog eens extreem laag.

Paniek op de beurs

Hoewel zo’n flinke daling historisch gezien vaak best meevalt, is het negatieve sentiment dat erbij komt kijken vaak wel een reden om niet te beleggen. Want wieinstapt terwijl de koersen aan het dalen zijn, weet nooit op welk moment van die daling diegene is ingestapt: voor hetzelfde geldt blijven de koersen dalen. Althans, dat is hoe de meeste mensen denken.

Met een beetje geluk stapt u precies onderaan die daling in. En kunt u daarna mooi de lijn omhoog meepakken. Maar veel beleggers wachten liever nog even tot alle paniek verdwenen is.

En dat is zonde. Want niet alleen laten veel mensen daarmee na om te profiteren van dalende koersen, maar op de lange termijn maakt zo’n ‘slecht’ instapmoment ook nog eens heel weinig uit. Timing is namelijk helemaal niet zo belangrijk. De tijd die u heeft wel.

Waarom u ‘het perfecte moment’ niet gaat vinden

Als u eenmalig een bedrag belegt, kan het zeker lonen om in te stappen op precies dát moment waarop de beurzen het laagst staan. Het probleem is alleen: u gaat het hoogstwaarschijnlijk niet vinden. Want zelfs professionele beleggers weten dat ideale moment niet te vinden.

Dat ziet u bijvoorbeeld aan het aantal actieve fondsen dat de beurs verslaat. Of beter: niet verslaat. Actieve fondsen proberen een beter rendement te behalen dan de index door beleggingen op het juiste moment aan te kopen en te verkopen.

U moet weten: de beslissingen over het aan- en verkopen van die beleggingen wordt genomen door professionele beursanalisten die ervoor gestudeerd hebben. En zelfs zij kunnen de index niet verslaan.

Prestaties actieve fondsen

Presteren fondsen die beleggen in Amerikaanse large cap-aandelen beter of slechter dan de S&P500? Bron: S&P Global: SPIVA® U.S. Scorecard 2021.

Dat blijkt uit tal van onderzoeken. Bijvoorbeeld uit onderzoek naar de prestaties van actieve fondsen die de Amerikaanse index (S&P500) proberen te verslaan. Van 2016 tot en met 2020 lukte dit slechts 24,73%. En liefst 75,27% (!) van die professionele beleggers presteerde slechter dan de index.

Periodiek inleggen maakt de timing onbelangrijk

En legt u om de zoveel tijd een bedrag in? Dan moet u zich zéker niet druk maken om het timen van de markt. Niet inleggen kost op de langere termijn dan aanzienlijk meer dan wachten tot het juiste moment.

Had u in 2000 (voor het barsten van de dotcombubbel) bijvoorbeeld op het minst gunstige moment een bedrag ingelegd van 1000 euro ingelegd, maar was u daarna heel getrouw €50 per maand blijven inleggen? Dan was u beter af geweest dan degene die hetzelfde had gedaan vanaf ’het meest gunstige moment’. Kijk maar:

Rendement sinds internetbubbel

Het effect van het ideale instapmoment vanaf het barsten van de internetbubbel in 2000. We gebruikten hiervoor de koers van de MSCI World, inclusief dividend. We zijn hierbij uitgegaan van een eenmalige startinleg van €1000 en daarna een maandelijkse inleg van €50. Weet wel dat rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst en dat uw beleggingen – zoals u hierboven ziet – ook in waarde kunnen dalen.

Hoe langer u heeft, hoe minder afhankelijk u dus bent van het instapmoment. En bovendien geldt: als u stoïcijns geld blijft inleggen – dus op de goede en minder goede momenten – hoeft u zich helemáál niet druk te maken om het ideale instapmoment.

De bovenstaande scenario’s zijn bovendien extreem. De kans dat u precies op het ’beste’ of ’slechtste’ moment instapt is bijzonder klein. Niet alleen omdat zulke ’perfecte’ momenten schaars zijn, maar ook omdat u de beurs niet kunt voorspellen. Zelfs beursgeleerden kunnen dat niet.

All time high

Dalende koersen zijn dus een reden om te beleggen, maar stijgende koersen zijn dat óók. Want is het dan niet onverstandig om te gaan beleggen? En doet u er dan niet goed aan om nog even te wachten tot er weer een dipje aankomt?

Ons antwoord: nee. Maar we snappen waarom u dat denkt. Het klinkt namelijk lekker sensationeel, zo’n all time high. Het impliceert ook een beetje dat het na zo’n hoogtepunt alleen maar minder wordt.

Als de beurzen op recordhoogten staan, móet er binnenkort wel weer een flinke daling komen. Dat is de gedachte bij veel beginnende beleggers. En meteen ook een hele grote misvatting.

Recordstanden op de beurs zijn namelijk niets nieuws. Die waren er in 2000. En in 2007. En in 2018, 2019 en 2020. De koers van de MSCI World* bereikt bijvoorbeeld al sinds 2014 ieder jaar een nieuwe recordstand.

Dat ziet u hieronder. Wie in 2014 begon met twijfelen om in een wereldwijd gespreid aandelenmandje te beleggen en dat ieder jaar bleef doen, liep in de tussentijd een hoop rendement mis.

MSCI World 2007-2021

De koers van de MSCI World* vanaf januari 2007 tot en met juni 2021, inclusief dividend. De groene stippen vertegenwoordigen een voorlopige all-time-high. Weet wel op: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en uw beleggingen kunnen – zoals u hierboven ziet – ook in waarde dalen.

Als het goed gaat op de beurs, zijn mensen bang dat beleggingen overgewaardeerd zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat de prijs van zo’n belegging is opgeblazen door sentiment. Dat kan, want de prijs van beleggingen wordt nog altijd bepaald door vraag en aanbod.

Als het aandeel Tesla bijvoorbeeld ineens gigantisch populair wordt en meer mensen willen kopen, dan stijgt de prijs ervan. En die prijs kan dan disproportioneel stijgen ten opzichte van de boekwaarde (eigendom minus schuld) van zo’n bedrijf.

Maar als de winst (en dus de boekwaarde) van Tesla net zo hard meegroeit, is er niets geks aan de hand. De onderliggende boekwaarde van zo’n bedrijf past dan goed bij de koers van het aandeel. Daarom zegt een beursstand op zichzelf helemaal niets.

Het is als (beginnende) belegger dus belangrijk om verder te kijken dan sensationele berichten over records op de beurs. Die zijn – zeker in historisch perspectief – namelijk niet zo spannend. En bovendien mist er vaak een hoop context bij zulke berichten.

Neem bijvoorbeeld het dividend dat u als belegger mogelijk ontvangt. In veel gevallen wordt er, als kranten of journaals het over de beurs hebben, geen rekening gehouden met dat dividend. Terwijl dit u als belegger wél een hoop extra rendement oplevert

Niet timen, maar de tijd nemen

Wilt u snel rijk worden? Dan is het instapmoment wel belangrijk. Maar misschien kunt u uw geld dan beter naar het casino brengen, want beleggen voor de korte termijn heeft meer weg van gokken. Moet u vooral doen als u dat leuk vindt, maar niet met geld dat u later nodig hebt. De kans is namelijk groot dat u het ideale instapmoment niet vindt.

Neemt u lekker lang de tijd? Dan hoeft u zich niet druk te maken om wanneer u van start gaat.Want of de beurs nu ‘hoog’ of ‘laag’ staat: hoe langer u wacht, hoe groter de kans is dat u juist rendement laat liggen. Op het ’verkeerde’ moment beleggen levert daarom op de lange termijn vaak meer rendement op dan niet beleggen.

*MSCI World

De MSCI World is een index die de prestaties van meer dan 1000 van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit ontwikkelde landen volgt. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de koers van de MSCI World omhoog. Omdat de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn opgenomen in de MSCI World, geeft deze index een beeld van hoe het ervoor staat met de financiële markten wereldwijd.

Scroll naar boven