Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Kwartaalupdate Q1 2024: Interview met Arend Jan Velsink

Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen paar maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.

Portretfoto Arend Jan Velsink

Hoi Arend Jan, dit moet wel een van de beste kwartalen ooit zijn op de aandelenbeurs?
De aandelen hebben het wederom fantastisch gedaan dit eerste kwartaal. Eigenlijk zijn de koersen zonder noemenswaardige terugval in een rechte lijn omhooggegaan. Voor de neutrale toeschouwer zou je kunnen zeggen dat het een vrij saai kwartaal was met bijna alleen maar goed nieuws van de beurs. Overigens zien we vaker een mooi kwartaal; zo startte 2019 zelfs nog een stukje beter dan 2024. Dat jaar eindigde overigens ook heel fraai.

Dus we kunnen voor de rest van het jaar nog een mooie stijging verwachten?
Ik heb geen idee, en iedereen die beweert een glazen bol te hebben zou ik vermijden. Het idee van indexbeleggen, zoals we bij Brand New Day doen, is dat er over een langere periode gemiddeld goede resultaten behaald worden. Goede jaren, slechte jaren, maar gemiddeld een aardig resultaat.

Hebben we het mooie resultaat te danken aan de ‘magnificent seven’?
De magnificent seven zijn de zeven grootste technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Vorig jaar waren deze zeven aandelen door hun omvang en rendement goed voor een groot deel van de rendementen bij onze fondsen. Dit kwartaal hebben drie van deze grote bedrijven het juist slecht gedaan. Dus nu rept men plotseling over de ‘fab four’. Niet zo heel lang geleden waren het de FAANG-aandelen: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google . Het resultaat hebben we dus nu meer te danken aan de fab four.

En welke aandelen vormen nu die fab four?
Als ik mij niet vergis – ik hou de laatste mode niet zo bij – zijn het Nvidia, Amazon, Meta en Microsoft. Maar het leuke van indexbeleggen is nu juist dat de succesvolste en snelst groeiende bedrijven automatisch een grotere weging krijgen door hun gestegen beurskoers. En bedrijven waar het minder mee gaat krijgen al even automatisch een plekje op de achtergrond. Daardoor zit je met indexbeleggen altijd wat groter in de succesvolste aandelen – zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te doen.

Tegenover het mooie kwartaal van de aandelen, laten de obligaties het even afweten.
Als de rente hoog blijft, staat het rendement van de obligaties inderdaad onder druk. Bijna al onze obligatiefondsen hebben een piepklein verliesje laten zien. De verwachting is dat de centrale banken de rente een keer of drie gaan verlagen. De hoge rente remt de economische groei, maar die blijft eigenlijk goed op peil. De Fed- en ECB-watchers gaan er nu van uit dat de renteverlagingen later dit jaar komen. Niet in april, maar in juni. En dat heeft zijn weerslag op de obligatiekoersen. De obligaties die wat langer lopen hebben er wat minder mee te maken, die houden vooral de verwachtingen over de inflatie in de gaten.

We durven het bijna niet te vragen, heb je een voorspelling voor het komend kwartaal?
De afgelopen dertien jaar behaalde ons meest offensieve modelportefeuille gemiddeld 8,4% rendement per jaar. Maar als je kijkt naar de uitslagen per jaar, dan ligt dat bijna nooit rond dat percentage. De jaarresultaten vliegen heen en weer van -16% tot +25%. Daarom is het verstandig niet de waan van de dag te volgen, misschien zelfs de economiepagina van de krant even over te slaan. Als je beleggingshorizon maar lang genoeg is, zijn de huidige koersuitslagen natuurlijk niet zo heel belangrijk.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven