Dividenduitkering 2024: alle ins en outs op een rij

Wij streven ernaar om de Brand New Day-fondsen ieder jaar dividend te laten uitkeren. Maar dat is niet altijd nodig en gebeurt dus ook niet automatisch voor ieder fonds. Dus hoe zit het nu precies? Wanneer wordt er dividend uitgekeerd? Wanneer houden wij belasting in? En is dividend eigenlijk wel gunstig voor u als klant? 

Waarom keert een beleggingsfonds dividend uit?

Sommige fondsen van Brand New Day zijn vanwege hun fiscale status verplicht om inkomsten uit te keren in de vorm van dividend. Deze inkomsten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit dividend van aandelen of couponrente van obligaties.

Dividend is een betaling die bedrijven kunnen doen aan de aandeelhouders. Daarmee zorgt zo’n bedrijf ervoor dat aandeelhouders meeprofiteren van de bedrijfsresultaten. 

Couponrente wordt door obligaties uitbetaald aan beleggers in die obligaties. Die beleggers hebben namelijk geld uitgeleend en ontvangen daarvoor meestal een vergoeding in de vorm van couponrente.

Welke Brand New Day-fondsen keren in 2024 dividend uit?

Niet ieder fonds kan door zijn fiscale structuur dividend uitkeren en als een fonds dividend kán uitkeren, dan is dat fonds nog niet altijd verplicht om dat ook daadwerkelijk te doen. Hieronder leest u welke fondsen bij Brand New Day dividend kunnen uitkeren, welke fondsen dat ook daadwerkelijk doen en hoeveel dividend u dan per participatie (dat is ‘een stukje’ van een fonds) ontvangt.

Brand New Day-fondsDividenduitkering mogelijk?Keert dividend uit in 2024?Dividend per participatie
(09-05-2024)
BND Wereld Indexfonds HedgedJaJa€ 0,457191
BND Wereld Indexfonds UnhedgedJaJa€ 0,212154
BND Duurzaam Wereld IndexfondsJaJa€ 0,486151
BND Europa IndexfondsJaJa€ 0,520085
BND Pacific IndexfondsJaJa€ 0,338019
BND Amerika IndexfondsJaJa€ 0,252327
BND Small Cap Wereld IndexfondsJaJa€ 0,233511
BND Emerging Markets IndexfondsJaJa€ 0,256436
BND Duurzaam Wereld Indexfonds TotaalJaNee
BND Euro Staatsobligatie IndexfondsNeeNee
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds LangNeeNee
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds InflatieNeeNee
BND Euro Investment Grade Obligatie IndexfondsNeeNee
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds KortNeeNee
BND Wereld Obligatie IndexfondsNeeNee
BND Green Bond IndexfondsNeeNee

Waarom keren sommige fondsen wél dividend uit en andere niet?

Dat is afhankelijk van de fondsstructuur en of er überhaupt beschikbare winst uit de beleggingen ontvangen is om uit te keren. Hieronder geven we per reden meer uitleg.

Fondsstructuur

Sommige fondsen zijn door hun fiscale structuur verplicht om dividend of couponrente uit te keren. Andere fondsen zijn hiertoe weer niet verplicht en kunnen eventuele opbrengsten direct weer herbeleggen. Onder het kopje ‘Dividenduitkering mogelijk?’ in de tabel hierboven ziet u welke fondsen wel of niet dividend kunnen uitkeren.

Voor uitdeling beschikbare winsten

Dat fondsen dividend uit mógen keren, betekent niet automatisch dat ze dit ook doen. Sommige fondsen herbeleggen het ontvangen dividend of coupon, waardoor er geen geld beschikbaar is om uit te keren. In de tabel hierboven ziet u direct welke fondsen dit in 2024 waren. Dat bepaalde fondsen dit jaar geen dividend uitkeren, betekent trouwens niet meteen dat dit volgend jaar hetzelfde is.

 

Is een dividenduitkering voordelig?

Een dividenduitkering heeft geen invloed op de waarde van uw beleggingen. U gaat er niet op achteruit, maar ook niet op vooruit. Dat zit zo. Het dividend dat een fonds uitkeert, komt uit het vermogen van het fonds zelf. Als een belegging in een fonds (een participatie) € 20 waard is en  1 dividend aan de belegger uitkeert, is die belegging na het uitkeren van dividend nog maar € 19 waard. 

U heeft dan aan de ene kant een belegging die € 19 waard is, en aan de andere kant ontvangt u dividend ter waarde van  1. U heeft dus in totaal (nog steeds) € 20 in uw portemonnee. Daarom heet dividend ook wel een sigaar uit eigen doos. Er verandert niets aan de waarde op uw rekening. De waarde kan door de uitkering alleen veranderen als er dividendbelasting ingehouden wordt. Maar van dividendbelasting heeft u bij ons ook geen last.

Het dividend dat de Brand New Day-fondsen uitkeren, wordt direct en zonder extra kosten herbelegd in de betreffende fondsen. Zo blijft het dividend belegd en mist u geen rendement. U hoeft het ontvangen dividend hierdoor niet zelf opnieuw te beleggen. 

Door het uitkeren van dividend daalt de koers van het fonds dus wat in waarde (indien er verder geen andere zaken die op die dag van invloed zijn op de koers). Maar tegenover die koersdaling staan dus wel weer wat extra beleggingen. Effectief heeft het uitkeren van dividend daarom geen invloed op de waarde van de beleggingen.

En wat als u het dividend niet wilt herbeleggen?

Het dividend wordt automatisch herbelegd. Maar wat als u het dividend toch graag op uw bankrekening zou willen zien? Als u een vrij beleggingsrekening heeft, dan heeft u hiervoor maar één oplossing. U kunt ten alle tijde een deel van uw participaties verkopen. Daar zijn verder geen kosten aan verbonden, en u ontvangt de opbrengst op uw betaalrekening.

Betaal ik dividendbelasting?

Voor sommige van onze beleggingsrekeningen zijn we door de Belastingdienst verplicht om 15% dividendbelasting in te houden. Dat geldt voor rekeningen die niet fiscaal geblokkeerd zijn. Welke rekeningen zijn dat (niet)?

Type rekening Dividendbelasting ingehouden
Beleggingsrekening Ja
Kinderrekening Ja
Beleggingsrekening-zakelijk Ja
Pensioenrekening-beleggen Nee
ZZP pensioenrekening Nee
Hypotheekrekening-beleggen Nee
Werkgever pensioenrekening-beleggen Nee
Goudenhanddruk rekening Nee

Eventueel ingehouden dividendbelasting kunt u terugkrijgen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2024. Als u deze teruggave weer optelt bij uw rekeningwaarde, komt u dus weer op het oorspronkelijke bedrag aan beleggingen.

Op het financieel jaaroverzicht over 2024 of op uw dividendnota kunt u precies terugvinden of en hoeveel dividendbelasting we hebben ingehouden en weet u dus ook welk bedrag u op de aangifte inkomstenbelasting over 2024 kunt terugvragen. Dit staat vooringevuld op uw aangifteformulier, daar hoeft u verder niets voor te doen. En zo krijgt u ook het laatste restje dividend weer terug.

En het dividend dat uitgekeerd wordt op geblokkeerde rekeningen zoals de pensioenrekening? Dat regelen wij, we zorgen dat hier geen dividendbelasting wordt ingehouden.

En dat dividendlek?

Het bovenstaande overzicht gaat over het dividend dat u van ons ontvangt, maar dat is niet het beruchte dividendlek. Dividendlekkage gaat over het buitenlandse dividend dat we ontvangen in onze aandelenfondsen. Daar merkt u weinig van, maar de belastingheffing over het dividend dat zelf voor u ontvangen in onze fondsen kunnen we nagenoeg volledig voor u terugvorderen. Onze aandelenfondsen zijn dividendefficiënt – lees er hier meer over.

Scroll naar boven