Kan ik het geld op mijn pensioenrekening in één keer opnemen?

< Naar de kennisbank

Kan ik het geld op mijn pensioenrekening in één keer opnemen?

 

De Belastingdienst betaalt mee aan de opbouw van uw pensioengeld. Daarom gelden er fiscale regels. Een van de regels is dat u de waarde gebruikt voor de aankoop van een uitkering op het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt. Voldoet u niet aan deze regels en wilt u de rekening eerder beëindigen (afkopen)? Dan gelden er fiscale consequenties, die zeer ongunstig voor u kunnen uitpakken. Afkoop is daarom meestal niet aan te raden.

 

Inkomstenbelasting

Heeft u het geld écht nodig? Dan kunt u toch kiezen voor (gedeeltelijke) afkoop. Houd hierbij rekening met de fiscale gevolgen. Allereerst betaalt u het belastingvoordeel terug. Dit betekent dat wij vóór het geld wordt overgemaakt naar uw tegenrekening, 52% inkomstenbelasting moeten inhouden. Is dit percentage te hoog geweest? Dan kunt u dit bij uw jaarlijkse belastingaangifte of met een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst aangeven.

 

Revisierente

Komt de totale waarde van al uw pensioenrekeningen bij Brand New Day uit boven de afkoopgrens voor kleine lijfrentes? Dan betaalt u ook revisierente. De revisierente bedraagt 20% van de afkoopwaarde en rekent u zelf met de Belastingdienst af bij uw belastingaangifte. Wij houden de revisierente niet in. In het slechtste geval bent u bij afkoop in totaal dus 72% van de opgebouwde waarde kwijt aan de Belastingdienst.

Meer weten?