De automatisering van de ZZP-kostenstructuur

Als u dit leest, dan heeft u een pensioenrekening met ZZP-kostenstructuur bij Brand New Day. Dat betekent dat we gedurende het jaar de ‘normale’ kosten bij u afschrijven, maar jaarlijks achteraf berekenen of u met zo’n ZZP-kostenstructuur goedkoper uit bent. Niet ideaal, en daarom gaan we de ZZP-kosten binnenkort automatisch afschrijven. Hieronder leest u wat dat voor u betekent.

Praktische vragen

Waarom gaan jullie de rekening automatiseren?

Dit waren we al sinds de invoering van de zzp-kostenstructuur van plan. Toen kwam er helaas wat uitstel… maar geen afstel dus. De automatisering maakt de boel een stuk makkelijker: u ziet zelf in MijnBND terug welke kosten u betaalt en waarvoor, en wij hoeven niet jaarlijks een berekening te maken om de kosten te verrekenen.

Waarom moet ik akkoord gaan met productvoorwaarden Werkgever Pensioenrekening-beleggen?

Als u kiest voor optie 1 (laagste kosten, beleggen in modelportefeuille) dan krijgt u een rekening met nieuwe productvoorwaarden. Dat komt omdat u gebruik maakt van het ‘alternatief’ op de ZZP-Pensioenrekening, genaamd de Werkgever Pensioenrekening-beleggen.

De productvoorwaarden verschillen in twee punten van uw huidige voorwaarden. Deze zijn daarom niet voor u van toepassing. Het gaat om:

1. Artikel 6 Openen Brand New Day Werkgever Pensioenrekening-beleggen, lid 1, (i).
2. Artikel 14 De kosten, lid 1

Voor de duidelijkheid: het is voor u dus niet noodzakelijk om in loondienst te zijn bij een werkgever die u als potentieel rekeninghouder bij ons aanbrengt. U betaalt ook géén afsluitkosten.

U kunt hier een preview van de productvoorwaarden lezen.

Waarom ga ik meer betalen?

In 2015 zijn we begonnen met onze ZZP-pensioenrekening. We rekenden toen de kosten die u nu nog steeds betaalt: vaste kosten van €50 per jaar, in ruil voor lagere beheerkosten. Sinds 2020 rekenen we echter hoger vaste kosten en beheerkosten voor nieuwe klanten met een ZZP-pensioenrekening. Voor u hebben we de kosten toen echter niet verhoogd.

Nu gaan we de afschrijving van de kosten echter automatiseren en daarom gaan we één vaste kostenstructuur hanteren. Dat wordt de huidige (hogere) kostenstructuur. Omdat dit voor u (zowel qua beheerkosten als vaste kosten) duurder is, willen we ook een andere mogelijkheid bieden: die van de Werkgever pensioenrekening-beleggen.  Met zo’n rekening zijn de variabele servicekosten (die het grootste deel van uw uiteindelijke kosten bepalen) vrijwel gelijk (0,25-0,27%). En met deze rekening krijgt u ook de beleggingsopties zoals altijd aangekondigd: alleen keuze uit onze modelportefeuilles. De vaste servicekosten gaan wel omhoog, van €50 naar €100 per jaar. Daartegenover staat dat u gebruik kunt blijven maken van onze modelportefeuilles.

Wanneer gaan jullie de rekening omzetten?

De omzetting vindt plaats op 17 februari.

Wat verandert er nu precies?

Allereerst: de kosten. Die worden ietsjes hoger en schrijven we straks automatisch af. Wat er precies verandert aan de kosten, leest u hieronder.

De manier waarop u belegt verandert niet, maar uw keuzemogelijkheden in MijnBND wél. Momenteel belegt u in een vaste modelportefeuille (modelbeleggen), maar heeft u ook nog de mogelijkheid om in MijnBND te switchen naar vrij beleggen. Daarmee kunt u helemaal zelf uw fonds- en risicoverdeling kiezen. Die mogelijkheid van vrij beleggen vervalt met uw nieuwe rekening.

Op uw eigen beleggingen heeft dat overigens geen effect, want u belegt momenteel al in één van onze vaste modelportefeuilles. Dat blijft u straks dus ook gewoon doen.

Blijft mijn rekeningnummer hetzelfde?

Ja. Uw rekeningnummer (het IBAN dat bij uw pensioenrekening hoort) blijft gewoon hetzelfde.

Moet ik actie ondernemen?

Nee, u hoeft niets te doen. Wij zetten uw rekening automatisch om naar een rekening waarbij de kosten automatisch worden afgeschreven. U hoeft straks alleen even akkoord te gaan met de voorwaarden van die rekening. Die verschijnen automatisch in MijnBND na de omzetting.

U kunt hier een preview van de productvoorwaarden lezen.

Kan ik inloggen in MBND tijdens de omzetting?

Nee, om de omzetting zo soepel mogelijk te laten verlopen voor iedereen is het helaas nodig om uw MBND tijdelijk gesloten te houden. Dit zal voor een periode van uiterlijk een week zijn, van 11 tot 18 februari. U kunt in deze periode dus tijdelijk niet bij uw rekening(en) en u kunt tijdelijk geen wijzigingen doorgeven.

Heeft u iets dat met spoed geregeld moet worden? Bel dan onze klantenservice op 020-585310.

De kosten

Op welke manier gaan jullie de kosten straks afschrijven?

De kosten rekenen wij straks door beleggingen te verkopen uit het fonds waarin u het meeste geld belegt. Staat er geld in cash op de rekening? Dan onttrekken we de servicekosten daaruit.

Welke kosten betaal ik nu en straks?

Momenteel betaalt u ons de volgende kosten:

Soort kosten Hoeveel? Toelichting
Stortingskosten 0,50% Over iedere storting die u doet
Beheerkosten 0,25% Hieronder vallen de servicekosten én fondskosten. U betaalt deze beheerkosten jaarlijks over het totale bedrag dat op de rekening staat
Vaste kosten €50 Dit bedrag schrijven we jaarlijks van uw rekening af

 

…en straks gaat u de volgende kosten betalen:

Soort kosten Hoeveel? Toelichting
Stortingskosten 0,50% Over iedere storting die u doet
Servicekosten 0,10% Dit betaalt u jaarlijks over het totale bedrag dat op de rekening staat
Fondskosten 0,15% tot 0,17% per fonds Als u aan modelbeleggen doet, betaalt u jaarlijks gemiddeld u 0,15% tot 0,17% aan fondskosten
Vaste kosten €100 Dit bedrag schrijven we jaarlijks van uw rekening af

 

Wanneer en hoe vaak schrijven jullie de kosten af?

De kosten schrijven wij altijd eenmaal per kalenderkwartaal af. Dit doen we altijd aan het einde van de maand.

Betaal ik kosten voor de omzetting van mijn rekening?

Nee. Voor de omzetting van de rekening betaalt u ons niets.

Kan ik nog opdrachten in MijnBND invoeren als de kosten worden afgeschreven?

Ja. Op het moment dat er kosten worden afgeschreven, kunt u nog gewoon wijzigingen doorvoeren aan uw rekening.

Modelbeleggen

Kan ik straks wel switchen tussen modelportefeuilles?

Ja. U kunt straks gewoon gratis switchen tussen verschillende portefeuilles, als u dat wilt.

Kan ik straks nog switchen naar vrij beleggen?

U kunt straks met uw nieuwe rekening niet vrij beleggen. U heeft dan alleen de keuze uit onze modelportefeuilles. U kunt wel altijd nog naar een ZZP Pensioenrekening switchen, waardoor u alsnog helemaal vrij kan beleggen en zelf uw fondskeuze kunt samenstellen