U hoeft er nu nog niet over na te denken

Dat vooropgesteld. En wanneer u met pensioen kunt, dat bepaalt u gelukkig nog steeds lekker zelf. Het is wel de bedoeling dat u met het geld op uw pensioenrekening straks een pensioeninkomen aankoopt. We leggen hieronder de belangrijkste spelregels daarvoor uit. Maar u hoeft pas een keuze te maken op het moment dat u het pensioeninkomen wilt aankopen. U heeft dus nog even de tijd!

phone_YELLOW

En u zit niet aan ons vast

Dat ook vooropgesteld. U mag straks het pensioeninkomen bij ons aankopen. Graag zelfs. Maar als u meer gecharmeerd bent van het aanbod van een andere aanbieder, boeken wij uw geld kosteloos (en met gevoel van schaamte) naar die collega-bank of verzekeraar over.

Als u met pensioen wilt en het pensioeninkomen wilt aankopen, kunt u gewoon gaan shoppen. U vraagt dan aan andere banken en verzekeraars hoe hoog het inkomen is dat zij u bieden voor het geld op uw pensioenrekening. En kiest u het aanbod dat u het meeste aanstaat.

Wanneer moet ik uiterlijk een pensioeninkomen aankopen?

U mag op elk moment dat u wilt een pensioeninkomen aankopen. Dat leggen wij hieronder uit. Maar u moet uiterlijk op 31 december in het vijfde jaar nádat u recht hebt gekregen op AOW het inkomen aankopen. Op de site van de Belastingdienst kunt u zien wanneer u recht op AOW krijgt.

Een voorbeeld
U krijgt op 21 april 2035 recht op AOW. U mag het geld dan tot 31 december 2040 op uw pensioenrekening laten staan. Dan moet u er een pensioeninkomen mee hebben aangekocht.

heart_YELLOW

De spelregels

U bepaalt dus zelf wanneer u dat pensioeninkomen aankoopt. Er zijn 2 belangrijke momenten.

1. Voor u AOW krijgt
Wilt u met het geld op uw pensioenrekening een inkomen aankopen vóórdat u recht krijgt op AOW? Dan moet deze minimaal tot 20 jaar ná die datum waarop u recht krijgt op AOW doorlopen.

Voorbeeld
Als u op uw 68e AOW krijgt en op uw 65e al een inkomen wilt aankopen, moet dit inkomen minimaal tot uw 88e doorlopen.

Nog een voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U wilt op uw 55e een inkomen aankopen. Dat kan, maar het inkomen moet minimaal tot uw 88e doorlopen.

2. Vanaf het moment dat u AOW krijgt
Koopt u het pensioeninkomen aan vanaf het moment dat u recht krijgt op AOW? Of daarna? Dan mag het inkomen van 5 jaar tot levenslang lopen. Dan is de keuze dus een stuk ruimer. Kiest u voor de levenslange optie? Dan is dit alleen mogelijk bij een verzekeraar. Brand New Day biedt een levenslange uitkering niet aan. Let hierbij wel op dat u het pensioeninkomen uiterlijk op 31 december in het vijfde jaar nádat u recht hebt gekregen op AOW moet aankopen.

Voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U mag vanaf die dag met het geld op uw pensioenrekening een inkomen van 5 jaar aankopen, maar ook een inkomen van 7 jaar, of 10 jaar, of levenslang tot u overlijdt.

Nog een voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U mag dan ook op uw 70e of 72e bovenstaande inkomens aankopen.

Graag benadrukken we dat bovenstaande niet compleet is. Er zijn meer spelregels die gelden. Maar als u nu een pensioenrekening gaat openen, zijn dit de belangrijkste regels.
balloons_YELLOW

Wat bepaalt de hoogte van mijn pensioeninkomen?

  • De hoeveelheid geld op uw pensioenrekening. Hoe hoger het eindkapitaal, hoe hoger het inkomen voor een bepaalde duur. Als u bijvoorbeeld € 100.000 op uw rekening hebt staan, is het maandelijkse inkomen voor een inkomen van 10 jaar hoger dan als u met € 10.000 dat inkomen voor 10 jaar aankoopt.

 

  • De duur van het inkomen. Hoe korter de duur, hoe hoger het inkomen. Met bijvoorbeeld € 20.000 eindkapitaal krijgt u voor een inkomen van 5 jaar lang een hoger bedrag per maand dan voor een inkomen van 10 jaar lang.

Waar moet ik straks ook rekening mee houden?

U heeft meer keuzes straks. Of zo u wilt: flexibiliteit.

Levenslang of tijdelijk
U kunt een pensioeninkomen aankopen dat ‘levenslang’ loopt. Dus totdat u overlijdt. Dat kan mee- of tegenvallen… u kunt veel ouder worden dan de statistieken zeggen, of onverhoopt niet. Maar als u veel ouder wordt, is dat het risico van de aanbieder.

Alleen verzekeraars mogen een levenslang inkomen aanbieden. Bij een bank kunt u alleen een inkomen met een vooraf afgesproken duur afsluiten. Brand New Day biedt geen levenslang inkomen aan.

Inkomen op één of twee levens
Als u een pensioeninkomen bij een bank aankoopt, lopen de betalingen altijd door tot de afgesproken einddatum. Overlijdt u onverhoopt voor die einddatum? Dan wordt het geld tot de einddatum maandelijks naar uw erfgenamen overgemaakt.

Als u een levenslang inkomen bij een verzekeraar aankoopt, kunt u kiezen: het inkomen stopt op het moment dat u overlijdt (‘inkomen op één leven’) óf het inkomen wordt voortgezet totdat ook uw partner overlijdt (‘inkomen op twee levens’).

clock2_YELLOW

Wilt u ook meer pensioen?

Dan is onze pensioenrekening waarschijnlijk iets voor u.