Beleggen is kinderspel

Je moet je alleen wél aan deze 7 spelregels houden. En dat is soms niet gemakkelijk, want je moet je emoties ervoor onder controle houden. Daarom beleggen vrouwen ook beter (sorry mannen!).

1. Hoe langer de tijd, hoe beter

De koersen van aandelen (en mindere mate obligaties) kunnen flink stijgen en dalen. In heftige tijden soms met meerdere procenten per dag. Hoe korter de periode, hoe groter de kans is dat u net ‘geluk’ of ‘pech’ heeft. Maar hoe langer de periode is tot u het geld nodig hebt, hoe groter de kans is dat de gelukjes en de pech in evenwicht zijn en het rendement in de buurt van het historisch gemiddelde uitkomt.

clock2_YELLOW
eggs_forks_YELLOW

2. Kies een goede verdeling tussen aandelen en obligaties

Dat is belangrijk. De koersen van aandelen en (kredietwaardige) obligaties bewegen in een crisis namelijk tegengesteld. Tijdens de kredietcrisis in 2008 gingen de koersen van aandelen fors onderuit, maar stegen de koersen van obligaties. De obligaties zijn dus een ‘kurk’ in de portefeuille. Wat is een goede verdeling? Dat is afhankelijk van uw eigen situatie en de beleggingshorizon. Vul in ieder geval bij het openen van de rekening het risicoprofiel in… dan wordt een verdeling getoond die bij uw situatie past.

3. Volg de markt

Actieve beleggingsfondsen proberen ‘de markt’ (lees: een index, zoals de AEX, Dow Jones of MSCI) te verslaan. Het is ondertussen publiek geheim dat ze dit bijna nooit lukt. Over een periode van 10 tot 20 jaar lukt het 80% van de fondsen niet. Sommige fondsen dus wél, dat klopt. Alleen weet u nooit van tevoren welke: de winnaars van nu zijn de verliezers van morgen. Kies dus voor het rendement van een index. En niet voor 20% kans op een hoger, maar 80% kans op een lager rendement.

graph_people_YELLOW

4. Zorg dat de kosten laag zijn

Elk procent kosten is een procent minder rendement. Een procent of een half procent lagere kosten per jaar lijkt weinig, maar over een lange periode bouwt u daardoor véél, héél veel meer vermogen op.

5. Stort periodiek

Uw risico wordt flink beperkt als u elke maand geld op de rekening stort in plaats van in één keer een groot bedrag. Dat komt omdat u dan over de tijd zowel ‘hoog’ als ‘laag’ koopt. U stapt dus zowel in goede als slechte beurstijden in en verkleint daarmee uw risico.

6. Bouw het risico af

Zorg dat u in aanloop naar de einddatum steeds wat aandelen omruilt voor obligaties, zodat u vlak voordat u het geld nodig hebt, niet door één of andere kredietcrisis ineens een flink deel van uw geld in rook op ziet gaan. En dus geen tijd meer hebt om te wachten op herstel.

hearts_YELLOW
stairs_YELLOWE

7. Stick to the plan!

En hier komt het deel waar mannen slecht in zijn: niet denken dat je het beter weet. Houd uw zenuwen in bedwang! Geen gekke dingen doen.

Ga dus niet al uw aandelen verkopen als u denkt dat de koersen op korte termijn gaan dalen. Of flink bijkopen ‘als het al een tijdje lekker gaat’ en de koersen misschien juist wel hoog zijn. Als u voor een lange periodegeld opzij zet, weet u één ding zeker: er komen zowel goede en slechte beurstijden. Raak dus niet in paniek of euforisch. Maar houd u aan uw plan. Onderzoeken wijzen uit dat het zéér moeilijk is om de markt te timen. Doe dat dus niet. Ook professionals weten niet wanneer koersen gaan stijgen en dalen.

Meteen beginnen?

Open direct een rekening.