Now OR never

De oudedagsreserve (OR) is het bedrag dat je als zzp’er opzij kunt zetten voor je pensioen. Maximaal 9,44% van de winst van het bedrijf mag je hiervoor reserveren. Als het goed is, zijn uw boekhouder en de OR al buddy’s. Nu u nog, want het kan fiscaal heel erg gunstig zijn.

lamp1_GREEN

Herinvesteren of overzetten?

Met de OR kun je drie dingen doen:

1. Herinvesteren in uw bedrijf.

2. De gereserveerde OR afstorten op een geblokkeerde ZZP-pensioenrekening. Voordeel: u krijgt belastingvoordeel. Nadeel: het geld is geblokkeerd tot uw pensioen. Hierna koopt u een pensioen-uitkering aan met het opgebouwde bedrag.

3.  Het bedrag op een niet-geblokkeerde rekening onderbrengen. Voordeel: u kunt het geld op ieder moment opnemen voor iets anders dan uw pensioen. Nadeel: u heeft wat minder belastingvoordeel, het rendement is namelijk niet vrijgesteld.

Oren naar de OR?

Of een OR gunstig is, hangt sterk af van uw situatie. Bespreek met een adviseur wat voor u de beste optie is. Bij een OR betaalt u namelijk in eerste instantie weinig belasting, maar weet de Belastingdienst u later alsnog te vinden. Het hangt van uw planning af of dat voordelig is. Nog geen adviseur?

hammer_GREEN