Now OR never

De oudedagsreserve (OR) is het bedrag dat je als zzp’er opzij kunt zetten voor je pensioen. Maximaal 9,44% van de winst van het bedrijf mag je hiervoor reserveren. Als het goed is, zijn uw boekhouder en de OR al buddy’s. Nu u nog, want het kan fiscaal heel erg gunstig zijn.

Herinvesteren of overzetten?

Met de OR kun je drie dingen doen:

1. Herinvesteren in uw bedrijf.

2. De gereserveerde OR afstorten op een geblokkeerde ZZP-pensioenrekening. Voordeel: u krijgt belastingvoordeel. Nadeel: het geld is geblokkeerd tot uw pensioen. Hierna koopt u een pensioen-uitkering aan met het opgebouwde bedrag.

3.  Het bedrag op een niet-geblokkeerde rekening onderbrengen. Voordeel: u kunt het geld op ieder moment opnemen voor iets anders dan uw pensioen. Nadeel: u heeft wat minder belastingvoordeel, het rendement is namelijk niet vrijgesteld.

hammer_GREEN

Oren naar de OR?

Of een OR gunstig is, hangt sterk af van uw situatie. Bespreek met een adviseur wat voor u de beste optie is. Bij een OR betaalt u namelijk in eerste instantie weinig belasting, maar weet de Belastingdienst u later alsnog te vinden. Het hangt van uw planning af of dat voordelig is. Nog geen adviseur?