Het belastingvoordeel

Zelf zeggen ze dat ze het niet leuker kunnen maken. Toch is er niks vervelends aan de voordelen die de Belastingdienst heeft bedacht voor mensen die geld opzij zetten voor hun pensioen. In ruil voor de voordelen zijn er wel wat regels waar u zich aan moet houden.

1. Een flink deel van wat u op de rekening stort, krijgt u weer terug

Het geld dat u op uw pensioenrekening stort, krijgt u voor een flink deel weer terug van de Belastingdienst. Dat werkt ongeveer hetzelfde als met de hypotheekrente. Over het pensioeninkomen later betaalt u (hopelijk een fors lagere) inkomstenbelasting.

2. U hoeft niet elk jaar vermogensrendements-
heffing te betalen

Het geld op uw pensioenrekening hoeft u in uw belastingaangifte niet op te geven bij de vermogensbelasting. Deze belasting betaalt u als u meer dan
30.846 euro (2020) aan spaargeld en/of beleggingen heeft (of samen met uw partner meer dan 61.692 euro).

Misschien denkt u ‘Daar word ik niet rijk van.’ Nou… dat is wel zo. Dat ziet u hiernaast.

3. En misschien betaalt u later een lagere inkomstenbelasting

Met het geld op uw pensioenrekening koopt u later een pensioeninkomen aan: elke maand of elk jaar krijgt u dan een bepaald bedrag. Over dit inkomen betaalt u inkomstenbelasting. Na het bereiken van de AOW-leeftijd is de inkomstenbelasting een stuk lager. Dat is een (groot) voordeel als dat straks ook voor u geldt.

De spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor uw pensioen. Dat is fijn. Maar in ruil voor dat belastingvoordeel stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle aanbieders.

  • U mag het geld niet zomaar opnemen

Het staat op een geblokkeerde rekening. Logisch, want het is bestemd voor uw pensioen. Misschien ook maar goed ook dat het geblokkeerd is, want dan komt u niet in de verleiding om met uw pensioengeld die last-minute droomvakantie te betalen. U kunt het geld wel opnemen, maar dat is financieel niet slim.

  • Er is een maximum bedrag dat u per jaar mag storten

Want de Belastingdienst sponsort graag uw pensioen, maar niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat u in een jaar mag storten, is uw ‘jaarruimte’. Deze is afhankelijk van uw pensioentekort. Uw jaarruimte berekent u heel eenvoudig met onze jaarruimte-calculator. Kinderspel zelfs, als u even 5 minuten de tijd neemt.

  • U moet met het geld een pensioeninkomen aankopen

Als u met pensioen gaat, mag u het geld op uw rekening niet in één keer opnemen. Nee, u moet er een pensioeninkomen mee aankopen. U mag dan zelf weten bij wie: Brand New Day, maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Keuze genoeg. U hoeft er nu nog niet over na te denken… dat hoeft pas als u het inkomen gaat aankopen. Wij boeken uw geld gratis over naar de aanbieder van uw keuze.

  • Over het pensioeninkomen betaalt u belasting

Het inkomen is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt, is afhankelijk van de belastingschijf waar u dan met uw hele pensioeninkomen in valt. U bepaalt zelf (binnen enkele grenzen) wanneer u met het geld een inkomen aankoopt.

gift_balloons_GREEN

Wat als ik het op mijn manier wil doen?

‘My Way’, Frank Sinatra. Natuurlijk mag u het op uw manier doen. Wilt u bijvoorbeeld altijd bij uw geld kunnen? Snappen we helemaal. Als u de spelregels van de Belastingdienst niet wilt, kies dan voor een vrije spaar- of beleggingsrekening. Dat is precies dezelfde rekening, maar dan zonder alle voordelen en spelregels van de Belastingdienst.

Hulp van een adviseur

Wilt u graag ondersteuning van een financieel adviseur? Geen probleem. Met de adviseurzoeker vindt u een adviseur bij u in de buurt. Deze adviseur is niet in dienst bij Brand New Day. Het is een onafhankelijk adviseur. De kosten van het advies bepaalt u in overleg met de adviseur en rekent u ook met hem of haar direct af.

hearts_GREEN