apple blue

Geld besparen door een pensioenregeling

Geld besparen door een pensioenregeling, kan dat echt?

Ja, dat kan echt. Over een bedrijfspensioen betaal je als werkgever namelijk geen sociale premies. Over het salaris van de werknemers doe je dit wel, zo’n 18%. Pensioen centraal regelen vanuit de werkgever is dus goedkoper dan iedere werknemer het op eigen houtje laten aanpakken. In deze blog leggen we je uit hoe dit kan.

De witte vlek: hoe zit dat?

De wattus? De witte vlek is de verzamelnaam voor alle bedrijven zonder pensioenregeling. Het gros van de bedrijven in Nederland biedt wel een pensioenregeling aan. Niet alleen omdat het je als werkgever interessanter maakt, maar ook omdat je er waarschijnlijk uiteindelijk kosten door bespaart. Pensioen vinden we in Nederland zo belangrijk dat een groot deel van de bedrijven zelfs verplicht is om het te regelen. Of je verplicht bent om pensioen te regelen voor je werknemers hangt af van de sector waarin je zit. Zo zijn er geen verplichtingen voor bijvoorbeeld IT-bedrijven, advieskantoren en marketingbureaus. Opgeteld heeft maar liefst 30% van de bedrijven geen verplichting.

Onderzoek leert dat de witte vlek vooral bestaat uit kleine bedrijven. Logisch natuurlijk, pensioen is niet de eerste gedachte als je een start-up begint. Van de bedrijven tot 10 werknemers zonder pensioenverplichting heeft maar liefst 67% nog geen pensioenregeling. Terwijl dit nog maar 33% is bij bedrijven tussen de 10 en 19 werknemers.

Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers is de witte vlek nagenoeg verdwenen, al speelt de leeftijd van het bedrijf ook een rol. Zo zijn er veel start- en scale-ups met best wat werknemers die (nog) niets aan pensioen doen. Als je als werkgever niets aan pensioen doet, dan moeten je werknemers het zelf regelen. Alleen laat je dan wel een belangrijk belastingvoordeel liggen als werkgever. En dat zit voornamelijk in sociale premies. En met dat voordeel kan je besparen op je werkgeverslasten.

Hoe kan ik dan besparen op werkgeverslasten?
Over het salaris van de werknemers betaal je als werkgever sociale premies. Dit is in het algemeen zo’n 18% bovenop het brutoloon wat je als werkgever betaalt. Hoeveel het precies is, is afhankelijk van de sector waarin je opereert. Je betaalt deze sociale premies tot aan het jaarloon van € 57.232. Deze sociale premies betaal je niet over pensioenpremie. Pensioen is dus vanuit een werkgeversperspectief, voor lage- en middeninkomens, veel goedkoper dan salaris. Besparen op de sociale premies kan alleen als je als werkgever een bedrijfspensioen aanbiedt. Want in zo’n pensioenregeling wordt de pensioenpremie gestort vanuit het brutoloon.

Maakt het uit wie de pensioenpremie inlegt?
Het mooie van een bedrijfspensioen is dat het niet uitmaakt of de pensioenpremie betaald wordt door jou als werkgever of door jouw werknemers. Alles gaat namelijk vanuit het brutoloon. Zo is er vaak een verplichte eigen bijdrage door de werknemer in de pensioenregeling of bepalen werknemers zelf de hoogte van hun vrijwillige inleg. Dit laatste komt veel voor bij start- en scale-ups. De werkgeversbijdrage aan het pensioen is vaak minimaal en werknemers bepalen zelf hoeveel pensioen ze willen opbouwen.

Hoe meer werknemers vrijwillig extra inleggen, hoe lager de sociale lasten voor de werkgever. En de werknemer? Die heeft natuurlijk ook een belastingvoordeel. Klinkt dit interessant? Lees dan meer over de voordelen van een pensioenregeling in onze whitepaper.

Nog steeds niet overtuigd? Raadpleeg eens een onafhankelijk pensioenadviseur. Of lees onze blog waarin we nog 5 vooroordelen over pensioen op de hak nemen.