
De belasting op het inkomen uit vermogen gaat veranderen. Veel spaarders zijn het al jaren, mede dankzij de aanhoudend lage spaarrente, niet eens met de huidige manier van belastingheffing. Momenteel en de komende paar jaar wordt over een vooraf vastgesteld rendement vermogensrendementsheffing geheven, ongeacht of u dit rendement nu wel of niet gehaald hebt.
Met spaarrentes die dicht bij nul liggen, betekent dat dat er belasting geheven wordt over inkomen dat helemaal niet realistisch is als u spaart. In de nieuwe plannen zou ongeveer de helft van de mensen die nu vermogensrendementsheffing betalen dat vanaf 2022 niet meer hoeven. Maar zijn deze plannen echt zo positief als ze klinken?
Hoe komt het eruit te zien?
Laten we eerst even terug gaan naar de huidige situatie. Momenteel wordt over uw vermogen belasting geheven die gebaseerd is op een vastgestelde fictieve verdeling tussen sparen en beleggen. Over het vermogen tot zo’n 30.000 euro per fiscaal partner wordt geen belasting betaald. Over de volgende 40.000 euro wordt er van uitgegaan dat u relatief meer spaart en wordt een rendement van zo’n 1,80% verondersteld. Over het kapitaal daarboven tot een miljoen wordt een rendement van zo’n 4,22% verondersteld met het idee dat u dan meer zou beleggen dan sparen. Boven de miljoen is dat vervolgens 5,33%, alsof u boven die grens uitsluitend uw geld belegt.
Vervolgens wordt 30% belasting geheven over het veronderstelde behaalde rendement over deze categorieën. Een spaarder kan dus zeker bij hogere vermogens een flinke belastingdruk ervaren, terwijl het rendement op spaargeld tegenwoordig vrijwel nihil is.
In de nieuwe plannen zouden spaarders vanaf 2022 in de meeste gevallen niet met de fiscus af hoeven rekenen. En dat zit als volgt. De Belastingdienst kijkt dan voortaan naar de werkelijke verdeling die u heeft tussen spaargeld (spaarrekeningen en spaardeposito’s), beleggingen en geleend geld. Nog steeds wordt geen box 3 belasting betaald wanneer u minder dan zo’n 30.000 euro aan vermogen bezit, maar zit u daarboven, wordt over het hele vermogen belasting gerekend.
Voor het geld dat u als spaargeld aanhoudt wordt gerekend met een rendement van 0,09%, voor het geld in beleggingen is dat het hoogste rendement van 5,33% en voor schulden wordt gerekend met een negatief rendement van -3,03% (dit resulteert dus een belastingkorting, maar levert alsnog belastingdruk op wanneer het geleende geld belegd wordt). Van het berekende rendement wordt vervolgens 400 euro in mindering gebracht en daarna een iets hoger belastingtarief van 33% gerekend. Deze bedragen en percentages kunnen tot die tijd uiteraard nog wijzigen, dit plan betreft op dit moment een voorstel die naar de Tweede Kamer gestuurd is.
De gevolgen
Deze nieuwe situatie houdt vanwege de grens van 400 euro in, dat u bij een vermogen van minder dan zo’n 30.000 euro, sowieso geen vermogensrendementsheffing betaalt. Heeft u uw vermogen alleen in spaargeld? Dan is bij het huidige voorgestelde rendement van 0,09% de eerste 440.000 euro heffingsvrij. Stijgt het rendement op uw spaargeld, dan zou dit heffingsvrije vermogen echter ook weer afnemen.
Voor beleggers is dat nieuwe scenario een stuk minder rooskleurig. Waar nu bij 100.000 euro vermogen ongeveer 0,4% vermogensrendementsheffing betaald wordt, is dat in de nieuwe situatie direct ruim 1,6%. Het is duidelijk dat de belastingdruk voor beleggers met vrije beleggingsrekeningen in box 3 flink omhoog gaat, met name voor beleggers die defensief beleggen en daardoor een lager verwacht rendement hebben.
Zet u al geld opzij op een beleggingsrekening met fiscaal voordeel?
Het belang om geld opzij te zetten voor uw eigen pensioen neemt steeds meer toe. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Bij Brand New Day kunt u beleggen via een pensioenrekening-beleggen met belastingvoordeel. Het voordeel van dit soort fiscaal gefaciliteerde rekeningen wordt steeds groter. Dit komt omdat u (ook bij kleinere) vermogens elk jaar flink wat vermogensrendementsheffing kunt besparen.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Bent u zoek naar financieel advies over vermogensopbouw, neem dan contact op met een financieel adviseur.