Ballon

Nog in 2019 uw belastingvoordeel benutten

Vergeet uw belastingvoordeel niet te benutten

Het wordt steeds meer mensen steeds duidelijk: als u ‘later’ ook nog fijn wilt leven, dan moet u zelf in actie komen en dus aanvullend pensioen gaan opbouwen. Maar hoe zit het ook alweer precies? En waarom is het een goed idee om voor 31 december in actie komen?

Vroeg beginnen loont
Veel jongen mensen willen nog niet met pensioen bezig zijn. Het is een saai onderwerp. Toch ben je jezelf 40 jaar later ontzettend dankbaar als je dit wél doet. Een paar jaar eerder beginnen met het opbouwen van pensioen kan een groot verschil maken. En niet alleen omdat u langer de tijd heeft om geld te storten. Het zogenaamde ‘ rente op rente effect’ is enorm. Het volgende voorbeeld laat dat duidelijk zien:

Stel: u besluit tussen uw 30ste en 40ste elk jaar in januari 1.200 euro te storten op een pensioenrekening. Na uw 40ste stopt u met inleggen, maar u laat de inleg wel verder renderen. Als we uitgaan van een netto rendement van 6%, dan heeft u op uw 67ste al zo’n 86.000 euro bij elkaar. Start u daarentegen tien jaar later en legt u hetzelfde bedrag in? Dan bouwt u slechts 48.000 euro op. Dat is dus zo’n 46% minder! Om op hetzelfde eindkapitaal uit te komen, moet u dus veel meer storten.

Conclusie: pensioen inhalen is ontzettend duur. Vroeg starten loont!

Hoeveel geld heb ik precies nodig?
Vaak wordt gezegd dat u ongeveer 70% van het laatstverdiende loon nodig hebt om na de pensioenleeftijd op een comfortabele manier te blijven leven. In Nederland zijn er drie vormen van pensioenopbouw:

1. AOW via de overheid (eerste pijler)
2. Pensioen via de werkgever (tweede pijler)
3. Aanvullend pensioen (derde pijler)

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een persoonlijke indicatie van het pensioen uit de eerste en tweede pensioenpijlers dat u ontvangt vanaf de pensioenleeftijd. Vaak schrikken mensen van het lage bedrag dat ze daar zien.
Een oplossing is zelfstandig (fiscaal voordelig) bijsparen in de derde pijler. Dit kan bij een bank of verzekeraar.

Pensioen aanvullen met hulp van de overheid
Het dichten van uw pensioengat is niet alleen heel verstandig, het kan ook ook voordelig zijn. Dit komt door het fiscale voordeel. Hoe dit zit precies? Als u geld stort op een pensioenrekening, dan krijgt u een deel van deze inleg terug van de Belastingdienst.
Daarnaast telt de waarde van uw pensioenrekening niet mee als vermogen, dus u betaalt er geen vermogensrendementsheffing over. Natuurlijk gelden er wel wat regels vanuit de Belastingdienst. Zo mag u niet onbeperkt op de rekening storten en moet u de opgebouwde waarde wel daadwerkelijk gebruiken voor uw pensioen.

Waar moet ik op letten?
Voordat u start met het opbouwen van aanvullend pensioen, is het belangrijk dat u nagaat of u wel in aanmerking komt voor het belastingvoordeel. Dat is eenvoudig te berekenen via onze pagina over jaarruimte. De berekening laat zien of u fiscaal voordelig geld opzij mag zetten voor aanvullend pensioen. Het bedrag dat u mag storten is de jaarruimte. Maak deze berekening wel elk jaar opnieuw. De jaarruimte kan elk jaar wijzigen door aanpassingen in de wet of door wijzigingen in uw persoonlijke situatie. Heeft u jaarruimte? Dan kunt u dat bedrag storten op een pensioenrekening bij Brand New Day: sparen of beleggen. Onze pensioenrekening is nog altijd een van de voordeligste in de markt. Zeker bij het opbouwen van pensioen zijn lage kosten een belangrijk aandachtspunt: een procent minder kosten betekent al snel 30% méér eindkapitaal. Dubbel voordeel dus!

De tijd begint te dringen…
U mag elk jaar uw jaarruimte storten. Maar als het jaar voorbij is, dan is uw kans voorbij. Kom dus nú in actie als u de jaarruimte over 2019 wilt benutten. Heeft u al een pensioenrekening bij ons? Bereken dan hier de jaarruimte en stort het bedrag voor 31 december 2019 op uw pensioenrekening erbij.

Heeft u nog nog geen pensioenrekening? Neem contact op met ons via 020-75 85 300 of [email protected]. Of lees meer over de mogelijkheden met onze pensioenrekening op onze website.