gold blue

Moet ik wel beleggen als de beurzen hoog staan?

Moet ik wel beleggen als de beurzen hoog staan?

Wilt u een start maken met beleggen? Grote kans dat u twijfelt aan de timing. Want zijn de beurzen de afgelopen jaren niet torenhoog gestegen? Komt er niet weer een dip aan? En bent u dus niet te vroeg (of te laat, zo u wilt) als u nu begint? 

All time high

U hebt vast ergens op internet gelezen dat de beurzen (op het moment van schrijven juli 2021) op recordhoogte staan. Klinkt lekker sensationeel, zo’n all time-high. En doet het dus goed in de kranten. Het impliceert ook een beetje dat we binnenkort wel weer van die beursberg afkukelen. 

Als de beurzen op recordhoogten staan, móet er binnenkort wel weer een flinke daling komen. Dat is de gedachte bij veel beginnende beleggers. En meteen ook een hele grote misvatting.

Recordstanden op de beurs zijn namelijk niets nieuws. Die waren er in 2000. En in 2007. En in 2018, 2019 en 2020. De koers van de MSCI World* bereikt bijvoorbeeld al sinds 2014 ieder jaar een nieuwe recordstand. 

Dat ziet u hieronder. Wie in 2014 begon met twijfelen om in bedrijven uit de MSCI World te beleggen en dat ieder jaar bleef doen, twijfelt nu nog steeds. En liep in de tussentijd een hoop rendement mis.


De koers van de MSCI World vanaf januari 2007 tot en met juni 2021, inclusief dividend. De groene stippen vertegenwoordigen een voorlopige all-time-high. Weet wel op: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en uw beleggingen kunnen – zoals u hierboven ziet – ook in waarde dalen.

Niet timen, maar lang beleggen

Timing is de meest overschatte rol bij beleggingssucces. Of, om er maar eens een lekker cliché bij te halen: timing is niet belangrijk, tijd wel. Want als u maar lang genoeg belegt, maakt het geen fluit uit hoe hoog (of laag) de beurzen staan als u nu instapt.

Belegt u eenmalig een groot bedrag? Dan kan de perfecte timing u best wat extra rendement opleveren. Kijk maar eens wat er gebeurde als u tijdens het hoogtepunt vóór het barsten van de internetbubbel in 2000 was ingestapt of tijdens het beste moment om te beleggen: het dieptepunt dat na die crisis volgde.

Als u eenmalig een bedrag belegt, kan het zeker lonen om op zo’n moment in te stappen. Het probleem is alleen: u gaat het hoogstwaarschijnlijk niet vinden. Want zelfs professionele beleggers weten dat ideale moment niet te vinden. 

Legt u iedere maand een bedrag in? Dan moet u zich zéker niet druk maken om het timen van de markt. Niet inleggen kost dan op de langere termijn aanzienlijk meer dan wachten tot het juiste moment. 

Had u in 2000 op het minst gunstige moment een bedrag ingelegd van 1000 euro ingelegd, maar was u daarna heel getrouw €50 per maand blijven inleggen? Dan was u beter af geweest dan degene die hetzelfde had gedaan vanaf ’het meest gunstige moment’. 

Hoe langer u hebt, hoe minder u afhankelijk u bent van het instapmoment. En bovendien geldt: als u stoïcijns geld blijft inleggen – dus op de goede en minder goede momenten – hoeft u zich helemáál niet druk te maken om het ideale instapmoment. 


Het effect van het ideale instapmoment vanaf het barsten van de internetbubbel in 2000. We gebruikten hiervoor de koers van de MSCI World, inclusief dividend. We zijn hierbij uitgegaan van een eenmalige startinleg van €1000 en daarna een maandelijkse inleg van €50. Weet wel dat rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst en dat uw beleggingen – zoals u hierboven ziet – ook in waarde kunnen dalen.

De bovenstaande scenario’s zijn bovendien extreem. De kans dat u precies op het ’beste’ of ’slechtste’ moment instapt is bijzonder klein. Niet alleen omdat zulke ’perfecte’ momenten schaars zijn, maar ook omdat u de beurs niet kunt voorspellen. Zelfs beursgeleerden kunnen dat niet. 

Dat ziet u bijvoorbeeld aan het aantal actieve fondsen dat de beurs verslaat. Of beter: niet verslaat. Actieve fondsen proberen een beer rendement te behalen dan de index door beleggingen op het juiste moment aan te kopen en te verkopen. 

U moet weten: de beslissingen over het aan- en verkopen van die beleggingen wordt genomen door professionele beursanalisten die ervoor gestudeerd hebben. En zelfs zij kunnen de index niet verslaan. 

Dat blijkt uit tal van onderzoeken. Bijvoorbeeld uit onderzoek naar de prestaties van actieve fondsen die de Amerikaanse index (S&P500) proberen te verslaan. Van 2016 tot en met 2020 lukte dit slechts 24,73%. En liefst 75,27% (!) van die professionele beleggers presteerde slechter dan de index.  

Prestaties actieve fondsen

Presteren fondsen die beleggen in Amerikaanse large cap-aandelen beter of slechter dan de S&P500? Bron: S&P Global: SPIVA® U.S. Scorecard 2021.


Staar u niet blind op de stand van de beurs

Veel mensen zijn bang dat beleggingen overgewaardeerd zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat de prijs van zo’n belegging is opgeblazen door sentiment. Dat kan, want de prijs van beleggingen wordt nog altijd bepaald door vraag en aanbod.

Als het aandeel Tesla bijvoorbeeld ineens gigantisch populair wordt en meer mensen willen het kopen, dan stijgt de prijs ervan. En die prijs kan dan disproportioneel stijgen ten opzichte van de boekwaarde (eigendom minus schuld) van zo’n bedrijf.

Maar als de winst (en dus de boekwaarde) van Tesla net zo hard meegroeit, is er niets geks aan de hand. De onderliggende boekwaarde van zo’n bedrijf past dan goed bij de koers van het aandeel. Daarom zegt een beursstand op zichzelf helemaal niets. 

Dividend

Het is als (beginnende) belegger dus belangrijk om verder te kijken dan sensationele berichten over records op de beurs. Die zijn – zeker in historisch perspectief – namelijk niet zo spannend. En bovendien mist er vaak een hoop context bij zulke berichten.

Neem bijvoorbeeld het dividend dat u als belegger mogelijk ontvangt. In veel gevallen wordt er, als kranten of journaals het over de beurs hebben, geen rekening gehouden met dat dividend. Terwijl dit u als belegger wél een hoop extra rendement oplevert

Niet timen, maar de tijd nemen

Wilt u snel rijk worden? Dan is het instapmoment wel belangrijk. Maar beleggen voor de korte termijn heeft eigenlijk meer weg van gokken. Moet u vooral doen als u dat leuk vindt, maar niet met geld dat u later nodig hebt. De kans is namelijk groot dat u het ideale instapmoment niet vindt.

Neemt u lekker lang de tijd? Dan hoeft u zich niet druk te maken om wanneer u van start gaat. Sterker nog: hoe langer u wacht, hoe groter de kans is dat u juist rendement laat liggen. Op het ’verkeerde’ moment beleggen levert daarom op de lange termijn vaak meer rendement op dan niet beleggen.
 

*MSCI World
De MSCI World is een index die de prestaties van meer dan 1000 van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit ontwikkelde landen volgt. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de koers van de MSCI World omhoog. Omdat de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn opgenomen in de MSCI World, geeft deze index een beeld van hoe het ervoor staat met de financiële markten wereldwijd. 

Zit u met vragen? Of wilt u direct een rekening openen?