Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen drie maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.
Hoi Arend Jan, we leven naar de herfst toe, maar van een herfststemming op de beurzen is nog geen sprake toch?
We zijn inderdaad voor het derde kwartaal op rij met groene cijfers geëindigd. Alle modellen en zelfs alle fondsen haalden positieve rendementen. Dat is overigens geen gek nieuws, als je naar de geschiedenis kijkt. Op dagbasis is de kans ongeveer 50/50 of de dag positief of negatief eindigt, maar als je verder kijkt naar maanden of jaren, wordt de kans op een positief rendement steeds groter. In de afgelopen 25 jaar was het rendement van de MSCI World Index zeventien jaren positief, ongeveer tweederde van de tijd presteerden bedrijven wereldwijd dus goed.
Dat betekent natuurlijk niet dat we geen negatieve kwartalen kunnen hebben, zelfs drie achter elkaar is geen uitzondering. Maar de beweeglijkheid van de beurs door de dag heen zie je vaak niet als je over langere periodes kijkt.
Elke dag de financiële bladen openslaan voor vers beursnieuws heeft dus geen zin?
Niet echt. Het nieuws in de kranten is op dat moment allang bekend. Partijen die op de beurs handelen verwerken informatie vrijwel direct in de prijzen die ze betalen of verwachten.
Dit is een belangrijke reden waarom het vaak een slecht moment is om te verkopen als er slecht nieuws op de mat ploft. Op het moment dat je verkoopt is dat slechte nieuws al in de prijzen verwerkt. Als je de tijd hebt, is rustig blijven zitten tot de vooruitzichten beter worden een beter plan.
Waarom zou je dan nog terugkijken op vorige kwartalen?
Dat is een goede vraag. Er zit niet zoveel voorspellende waarde in de rendementen van het vorige kwartaal. Toch zijn er vaak lessen te leren. Ik kan iedereen aanraden om eens te reflecteren op hoe je reageert in stressvolle tijden. Denk bijvoorbeeld terug aan de uitbraak van het coronavirus, de kredietcrisis of, meer recent, de snel stijgende inflatie.
Maak je je tijdens dat soort spannende periodes veel zorgen over je beleggingen?
Overweeg dan wat minder risicovol te beleggen. Iets minder aandelen en iets meer obligaties. Of zet wat afspraken met jezelf op papier, zodat je daar op kunt teruggrijpen in stressvolle tijden, en zo mogelijk beter in staat bent vol te houden tijdens onzekere beurstijden.