suitcase purple

Enkele tips voor uw belastingaangifte

Enkele tips voor uw belastingaangifte

U krijgt deze maand ongetwijfeld een blauwe brief thuisgestuurd. Of in ieder geval een verzoek om aangifte te gaan doen. Het is sinds 1 maart mogelijk om uw belastingaangifte doen. Een noodzakelijk kwaad, volgens velen. Maar met de juiste tips wordt die belastingaangifte een fluitje van een cent en pakt het ook nog eens voordelig voor u uit. Wij deden wat voorwerk voor u en stelden adviseur Regina Kemper van advieskantoor H. M. Schilder een aantal prangende vragen.

Ha Regina, er heerst wat onduidelijkheid over de uiterlijke datum van belastingaangifte. Moet ik nou voor 1 april of voor 1 mei aangifte doen?

De Belastingdienst communiceert vaak twee verschillende data voor het afronden van de belastingaangifte: 1 april en 1 mei. Erg verwarrend, inderdaad! Doet u uw belastingaangifte voor 1 april, dan krijgt u uiterlijk 1 juli reactie van de Belastingdienst. Krijgt u geld terug? Dan staat dat bedrag dus eerder op uw rekening. In die zin loont het om voor 1 april belastingaangifte te doen. Rond u uw belastingaangifte na april af, dan kan het langer duren voordat die verwerkt wordt. Vrijdag 1 mei is de uiterste datum waarop u belastingaangifte kunt doen, al kunt u hiervoor uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Betaalde u in 2019 te weinig belasting en moet u bijbetalen? Ook dan is het raadzaam om de aangifte zo vroeg mogelijk te doen. Indien u uw aanslag na 1 juli betaalt, dan rekent de Belastingdienst daarover belastingrente, een soort boete voor het te laat betalen van de aanslag.

Wat is het grote voordeel van het fiscaal partnerschap?

Dat zijn er meerdere! Allereerst kunt u als fiscale partners gebruik maken van elkaars vermogensvrijstelling in box 3. Heeft u zelf een flink vermogen opgebouwd, maar uw partner niet? Dan kunt u de vrijstellingen bij elkaar optellen. Zo betaalt u dus minder belasting over het gezamenlijke vermogen. Bovendien kunt u met z’n tweeën handig gebruik maken van de aanslaggrens. Als de gezamenlijke verschuldigde belasting op €47,- of lager uitkomt, dan wordt deze aanslag kwijtgescholden.

Maar let op: het fiscaal partnerschap is niet alleen rozengeur en maneschijn. Sommige aftrekposten zijn namelijk afhankelijk van het verzamelinkomen van beide partners. Is het verzamelinkomen hoger dan de drempel voor de aftrekpost, dan kan het zijn dat die aftrekposten lager uitkomen of vervallen.

Zijn er andere manieren om belasting te besparen?

Ik adviseer iedereen om extra pensioen op te bouwen. Een groot deel van werkend Nederland loopt onbewust rond met een pensioengat en bouwt dus te weinig pensioen op. Gelukkig is de Belastingdienst de beroerdste niet en komen ze ons hierin graag tegemoet. Heeft u een pensioengat? Dan kunt u  op 3 manieren belasting besparen:

  • Een flink deel van wat u op een pensioenrekening stort krijgt u weer terug van de Belastingdienst
  • U betaalt geen vermogensbelasting
  • Later betaalt u een lagere inkomstenbelasting
Hoe zit het precies met het storten van geld op een pensioenrekening?

De inleg mag u tijdens de belastingaangifte aftrekken van het belastbare inkomen. Dat bespaart flink wat geld en levert u ook nog eens een zorgeloze oude dag op. Het extra pensioen dat u mag opbouwen is afhankelijk van uw jaarruimte. U checkt uw jaarruimte eenvoudig via de jaarruimte-tool van Brand New Day.

Wilt u met terugwerkende kracht nog uw pensioengat opvullen? Ook dat is geen probleem. U mag de jaarruimte van de voorgaande 7 jaren namelijk nog benutten. De totale som hiervan noemt de Belastingdienst de reserveringsruimte. Let er wel op dat u per jaar een maximum bedrag aan reserveringsruimte mag bijstorten. Laat u daarom goed adviseren.

Vind ik de inleg op mijn pensioenrekening automatisch terug in mijn belastingaangifte?

Iedere financiële aanbieder geeft de rekeninggegevens van haar klanten door aan de Belastingdienst. Niet altijd worden deze gegevens goed overgenomen door de Belastingdienst en het blijft daarom belangrijk om de inleg op uw pensioenrekening goed te controleren tijdens de belastingaangifte. Dat scheelt mogelijk een hoop gedoe én belasting.

Welke gegevens uit het jaaroverzicht van Brand New Day moet ik tijdens mijn belastingaangifte opgeven en waar kan ik dat doen?

Heeft u in 2019 een bedrag gestort op een pensioenrekening? Vermeld dit dan onder het kopje Uitgaven als ‘Premies of stortingen voor lijfrenten als aanvulling op uw pensioen’.

Spaart of belegt u in box 3 met een vrij opneembare spaar- of beleggingsrekening? De waarde hiervan vult u in onder het kopje Bankrekeningen en andere bezittingen. Vermeld hier altijd het saldo per 1 januari, in dit geval dus 1-1-2019.

Wilt u weten hoeveel u precies heeft ingelegd op uw rekening bij Brand New Day? Kijk dan op het jaaroverzicht na in het inloggen in MijnBND onder Mijn Documenten: Overzichten > Jaaroverzichten.

Bij Brand New Day is het mogelijk om op een Kinderrekening beleggen op naam van de kinderen. Waarom zou ik dat doen?

Dit kan interessant zijn voor ouders met jonge kinderen. We weten allemaal dat de overheid zich stukje bij beetje terugtrekt uit de verzorgingsstaat. De kans is dan ook groot dat de jongeren van nu straks zelf de financiering van hun oude dag moeten regelen. Met de kinderrekening van Brand New Day geeft u uw kinderen een (voordelig) duwtje in de juiste richting. Ouders mogen dit jaar (in 2020) samen 5.515 euro belastingvrij schenken aan een kind.

De kinderrekening is dus een beleggingsrekening op naam van het kind. Hij of zij kan op zijn 18e vrij beschikken over het opgebouwde vermogen en betaalt hierover geen schenkbelasting. Het geld dat u overmaakt naar de kinderrekening is een schenking.

Ik ben ondernemer of zelfstandige. Waarom zou ik mijn oudedagsreserve moeten benutten?

Misschien is allereerst uitleg van de oudedagsreserve op zijn plaats. De oudedagsreserve is een deel van de winst dat u als ondernemer of zelfstandige kunt reserveren voor een oudedagsvoorziening. U betaalt over deze winst dan niet meteen belasting, maar pas als u een oudedagsvoorziening treft, zoals een aanvullende pensioenuitkering. De totale oudedagsreserve wordt pas belast als u zo’n uitkering aanvraagt, maar het bedrag dat u laat uitkeren kunt u aftrekken van uw belastbare inkomen.

Let erop dat u de oudedagsreserve altijd moet vermelden als post op de balans én dat de oudedagsreserve, totdat u hiervan een oudedagsvoorziening treft, in feite een schuld aan de Belastingdienst vertegenwoordigt. U stelt de winstbelasting immers uit door oudedagsreserve op te bouwen. Laat u daarom altijd informeren door een financieel adviseur.

Waarom is het raadzaam om mijn toeslagen te checken na het doen van mijn belastingaangifte?

Onlangs verscheen in het nieuws dat Nederlanders samen zo’n honderd miljoen euro aan ongebruikte zorgtoeslag laten liggen. Grote kans dus dat u ook onbewust geld laat liggen. De regels rondom toeslagen wijzigen jaarlijks en u zou dit jaar dus zomaar recht kunnen hebben op een toeslag die vorig jaar niet gold. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige aftrekpost omdat u een boeterente betaalt voor het oversluiten van de hypotheek. Het is enorm zonde als u deze toeslag(en) mist.

Het is belangrijk deze toeslagen tijdig aan te vragen. Voor het aanvragen van zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget van 2019  heeft u nog tot 1 september 2020. Ben u te laat, dan heeft u helaas pech. Heeft u uitstel gevraagd voor de aangifte? Dan heeft u voor het aanvragen van toeslagen uiterlijk tot dezelfde termijn als het uitstel.

Kinderopvangtoeslag kent andere regels: heeft u deze toeslag niet aangevraagd binnen 3 maanden nadat u er recht op heeft, dan vervalt dit recht. Uitstel hiervoor is niet mogelijk.

Tot slot Regina, heb je nog een laatste tip om mee af te sluiten?

Jazeker: goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat alle alle financieel jaaroverzichten en jaaropgaven van te voren klaar liggen. Heeft u aftrekposten, zoals ziektekosten, studiekosten of giften? Verzamel vooraf al deze uitgaven. Zo wordt die belastingaangifte kinderspel én haalt u het onderste uit de kan.