gold blue

De invloed van politiek op beleggingen

De invloed van politiek op beleggen

De aandelenmarkt is vrijwel niet te voorspellen. Er zijn een hoop factoren die invloed hebben op de koersen van aandelen. Dat zijn niet alleen dingen waar het bedrijf zelf invloed op heeft, zoals strategische keuzes, investeringen of bedrijfscultuur. Ook zijn er zaken die buiten de invloedssfeer van het bedrijf liggen, zoals de economie, het klimaat en technologische ontwikkelingen. Maar ook wie de volgende president in de VS wordt kan aandelenmarkten flink doen bewegen. In dit stuk bespreken we hoe deze laatste categorie, politieke gebeurtenissen, invloed kan hebben op uw beleggingsresultaten.

Wat is de invloed van politici?
Politici zorgen voor beleid op verschillende gebieden die invloed kunnen hebben. Zo bepalen ze de hoogte van belastingen, importheffingen, subsidies, wetgeving en kunnen ze riskante uitspraken doen die bijvoorbeeld tot gewapend conflict kunnen leiden. Het verschilt per bedrijf of, hoe snel en hoe sterk de koers reageert op dit soort gebeurtenissen.

Zo heeft in 2019 de stikstofuitspraak mogelijk grote gevolgen voor boerenbedrijven en bouwprojecten in Nederland. Hoe reageerden Nederlandse aandelen hierop? De AEX index daalde ongeveer 1,5%. Dit zou gezien kunnen worden als reactie op deze uitspraak, maar wereldwijd daalden aandelen deze dag überhaupt al zo’n 1%. Het is niet te verwachten dat wereldwijd aandelen daalden door een uitspraak in Nederland en eigenlijk is het ook niet waarschijnlijk dat bedrijven in de AEX, die veelal internationaal opereren, wel veel last zullen hebben van de stikstofuitspraak.

Waar Nederland maar ongeveer 1% van de wereldwijde aandelenmarkt uitmaakt, is het maar de vraag of politieke beslissingen in Nederland ook maar meer dan een beetje invloed hebben. Wanneer u breed gespreid belegt, zullen politici uit grotere landen meer impact hebben op uw beleggingsresultaten. Neem bijvoorbeeld de politieke leiders in de Verenigde Staten of die in de Europese politiek. De VS beslaat ongeveer 60% van de wereldwijde aandelenmarkt, Europa ongeveer 20%. Impactvolle beslissingen op die niveaus zullen dus een veel groter deel van de beleggingsportefeuille raken.

Wat te doen bij ontwikkelingen?
Het probleem is dat het niet mogelijk is om vooraf zeker te weten welke politieke gebeurtenissen plaats zullen vinden en wanneer dit zal zijn. Zo was de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten in 2016 vooraf onwaarschijnlijk geacht en geldt hetzelfde voor het Brexit referendum waarin het Verenigd Koninkrijk besloot uit de Europese Unie te stappen. Daarna was het lange tijd onduidelijk welke veranderingen Trump zou kunnen doorvoeren en wanneer en op welke manier de Brexit daadwerkelijk plaats zou vinden.

Vervolgens moet u weten welke impact die gebeurtenissen hebben. Deze impact is meestal vooraf onbekend en vaak is het onduidelijk hoe snel die effecten merkbaar zullen zijn. Op 24 juni 2016, de dag dat de Brexit bekend werd, verwerkten aandelenmarkten wereldwijd dit nieuws direct met een daling van zo’n 3%, een verlies waarvan de markten een week later alweer hersteld waren. De markten reageerden dus direct op het onverwachte nieuws, tijd om daar na het nieuws nog op in te spelen was er niet. Ruim drie jaar later is de Brexit echter nog niet uitgevoerd en heeft het bovendien de wereldwijde aandelenmarkten nog niet weten af te remmen.

De Brexit heeft het in zich om behoorlijk wat economische schade toe te brengen in de jaren na het verlaten van de Europese Unie, maar hoe groot die schade zal zijn, is niet bekend. Het kan zijn dat de handel met en via het Verenigd Koninkrijk hard geraakt wordt, waardoor de Europese economie in slecht vaarwater terechtkomt en daarbij de VS mee zou kunnen nemen. Na de Brexit kunnen echter nieuwe handelstarieven en afspraken gemaakt worden die de economische impact weer beperken. De markt houdt bij het vaststellen van de prijzen continu rekening met de verwachtingen en het nieuws die op dat moment bekend zijn.

Over handelstarieven gesproken, de handelsoorlog tussen de VS en China is in 2019 al regelmatig in het nieuws gekomen. Waar dit een strijd is tussen de twee grootste economieën van de wereld die direct invloed heeft op de kosten van het importeren en exporteren van goederen, is het niet eens de vraag of dit impact heeft op beleggingen. Hogere import- en exporttarieven kunnen voor lagere handel tussen landen zorgen, maar levert wellicht juist kansen op voor de economie binnen landen. De economische impact op de lange termijn is dan ook lastig in te schatten.

Op de lange termijn is het dus maar de vraag of en welke invloed de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS en andere politieke gebeurtenissen hebben op de beleggingsresultaten. Zo zijn de effecten naast moeilijk in te schatten en mogelijk niet permanent.

Beleggen gaat gepaard met onzekerheid, die al sinds mensen met elkaar handeldrijven bestaat. Externe factoren zullen bedrijven blijven raken, wat onderdeel is van het hogere verwachte rendement op aandelen. Bij onzekerheid zijn obligaties historisch gezien een veiligere keuze, die bij economische tegenslagen vaak stabieler presteren en hierdoor tegenwicht bieden in de beleggingsportefeuille. Omdat het vooraf niet te zeggen is wanneer slechte tijden op de beurzen aanbreken, is het van belang om vooraf een verdeling tussen aandelen en obligaties te kiezen waar u zich comfortabel bij voelt. Meer over de verdeling tussen aandelen en obligaties? Lees ons blog over de juiste mix tussen aandelen en obligaties.

Wilt u zelf gaan beleggen?
U kunt al binnen 10 minuutjes gratis een beleggingsrekening bij Brand New Day openen. Liever eerst wat informatie opvragen? Wij bellen u graag op een moment dat het u het beste uitkomt. Via deze link maakt u eenvoudig een belafspraak. U kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen via 020 75 85 300 of mailen naar [email protected]