pig pink

Belastingaangifte doen? Aan deze tips heeft u wél iets

Belastingaangifte doen? Aan deze tips heeft u wél iets

Wij komen bij Brand New Day best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn geen belastingadviseurs. En dus leggen we dit onderwerp liever voor aan een échte specialist. We vroegen financieel adviseur Paul Robbe van Robbe Financiële Raadgevers daarom een paar tips te geven waar u écht iets mee kunt.

Eerst even wat praktische zaken:

1. Neem uw vooraf ingevulde belastingaangifte nooit voor lief

Volgens de Bond voor Belastingbetalers (inderdaad, die bestaat) betalen Nederlanders samen jaarlijks 90 tot 250 miljoen euro overbodige belasting. En dat komt alleen door slordigheid of een gebrek aan kennis. Controleer alle vooraf ingevulde gegevens daarom goed. Want hoewel het lekker makkelijk is, kan er best eens een foutje ingeslopen zijn. En veel aftrekposten (denk aan ziektekosten of giften aan goede doelen) worden sowieso niet vooraf door de Belastingdienst ingevuld.

2. Wees een beetje op tijd

Dan ontvangt u die belastingteruggave (als het u meezit) lekker op tijd. En anders bent u snel van die vordering af. Dient u de aangifte vóór 1 april in? Dan verzekert de Belastingdienst u dat u uiterlijk 1 juli uw voorlopige aanslag ontvangt óf teruggaaf gestort krijgt.

3. Pak alle documenten er alvast bij

Beetje een open deur, denkt u misschien. Maar we zijn zelf vaak genoeg vol frisse tegenzin aan onze belastingaangifte begonnen, om er vervolgens achter te komen dat het tóch wel handig was geweest als die WOZ-beschikking gewoon van tevoren klaarlag.

Wilt u weten welke documenten in uw geval nodig zijn? Daar heeft de Belastingdienst dit handige afstreepformulier voor gemaakt.

4. Werp ook eens een blik op de voorgaande jaren

Als u toch al uw hele administratie overhoop haalt… denk dan ook eens aan de jaren vóór 2020. Want misschien nam u die vooraf ingevulde aangifte toen wél voor lief, of blijken er toch aftrekposten te zijn waarvan u geen gebruik gemaakt heeft. Het kan dus slim zijn om ook de aangiftes van eerdere jaren eens onder de loep te nemen met de onderstaande tips in het achterhoofd.

… en dan nu wat tips waar u écht geld mee bespaart

 

5. Jaar- of reserveringsruimte gestort?

Op uw pensioenrekening bij Brand New Day of bij een andere partij? Fijn! Zo’n lijfrentestorting levert u niet alleen een prima pensioen op, maar ook flink wat belastingvoordeel. U kunt die storting(en) (onder voorwaarden) aftrekken in box 1 bij uw inkomstenbelasting.

6. Doet u de aangifte samen met uw partner?

Dan is het zonde om dat fiscaal partnerschap niet ten volle te benutten. Het kan namelijk lonen om bepaalde aftrekposten, zoals studiekosten of de hypotheekrente, zo gunstig mogelijk te verdelen per persoon. Hetzelfde geldt wanneer de ene partner flink meer vermogen in box 3 bezit dan de ander. Als u zelf bijvoorbeeld € 100.000 op een spaarrekening heeft staan en uw partner heeft geen vermogen in box 3, dan kan het slim zijn om een deel van uw spaargeld op te nemen in de aangifte van uw partner. Zo maakt u maximaal gebruik van uw heffingsvrij vermogen. Overigens krijgt u, terwijl u de aangifte doet ‘live’ te zien hoeveel belasting u samen moet betalen of terugkrijgt. Het kan dus lonen om tijdens te aangifte te ‘schuiven’ met de aftrekposten.

En bent u vorig jaar gescheiden? Dan mag u tóch over heel 2020 belastingaangifte doen samen met uw ex-partner.

 7. Hypotheek overgesloten in 2020?

Dan kunt u aardig wat bijkomende kosten aftrekken. Benieuwd welke kosten en onder welke voorwaarden? De Belastingdient heeft het hier keurig voor u uiteengezet. Let wel: als u deze aftrekposten liet meenemen in uw nieuwe hypotheek, zijn deze niet aftrekbaar. Dit deel van de lening valt dan in box 3.

8. Varieert uw inkomen sterk per jaar?

Dan betaalt u mogelijk meer belasting dan iemand met een gelijkmatig inkomen. Daar heeft de Belastingdienst iets op bedacht: de middelingsregeling. U neemt dan het gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren, en berekent vervolgens hoeveel belasting u over dat gemiddelde inkomen moet betalen. Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn als u in vorige jaren een lager inkomen had dan het jaar waarover u nu aangifte doet. Middeling kan voordelig zijn als:

  • u als zzp’er werkt en een wisselend inkomen heeft
  • u afgelopen jaar minder bent gaan werken
  • u na uw studie fulltime bent gaan werken en daarvoor een bijbaan had
  • u in de afgelopen jaren bent gestopt met werken (vrijwillig of door ontslag)
  • u onbetaald verlof heeft opgenomen

En tot slot nog wat tips voor 2021:

 

9. Hypotheekrente vooruitbetalen of alimentatie afkopen

Verdient u meer dan € 68.507? Fijn! En mag u hypotheekrente of partneralimentatie aftrekken? Dan bespaart u zichzelf mogelijk wat toekomstige belasting door die kosten al in 2021 vooruit te betalen.

De hypotheekrenteaftrek
Is voor 43% aftrekbaar in 2021, maar voor nog maar 40% in 2022. Het kan daarom lonen om de hypotheekrente vooruit te betalen. Bent u dat van plan? Overleg dan wel even met uw hypotheekverstrekker wanneer u de rente vooruitbetaalt en lees de voorwaarden van de Belastingdienst.

Voor de alimentatie-aftrek
Geldt hetzelfde. Ook deze mag u in 2021 voor 43% aftrekken, en in 2022 nog maar voor 40%.

10. Wees die ongewenste aanslag voor!

Krijgt u een voorlopige aanslag? Als uw situatie in 2021 flink verandert ten opzichte van vorig jaar – of als dat al gebeurd is – dan staat u volgend jaar mogelijk voor een ongewenste verrassing. Het is daarom belangrijk om uw voorlopige aanslag zo snel mogelijk aan te passen. Daarmee voorkomt u dat u volgend jaar moet bijbetalen.

11. Ga studeren!

Da’s sowieso leuk en goed voor u. Maar na 2021 komt de persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven te vervallen. U kunt de kosten van collegegeld of leermiddelen vanaf dan niet meer aftrekken van uw belastbare inkomen. Overigens mag u alleen gebruikmaken van die aftrekposten als u de kosten zelf betaalt en geen recht hebt op studiefinanciering. Hier vindt u alle voorwaarden.