Sparen of beleggen? 

Met sparen heeft u de zekerheid van een héél laag rendement. Meestal levert u gewoon aan koopkracht in. Dat is voor uw pensioen natuurlijk niet de bedoeling. Maar beleggen brengt risico’s met zich mee. Hoe groot zijn die risico’s? Wat is wijsheid?

Hoelang heeft u de tijd? 

Dat is de hamvraag. Heeft u het geld over een paar jaar nodig? Dan is sparen het meest verstandig. Wilt u het geld voor een langere periode wegzetten? Bijvoorbeeld 5 jaar of meer? Dan kan beleggen verstandig zijn. Voor uw pensioen is dat laatste het geval.

balloons_BLUE_D

Hoe langer de periode, hoe lager het beleggingsrisico

Als je gaat beleggen, weet je één ding zeker: er komt een crisis voorbij waarbij de koersen enorm hard dalen. Dat is geen probleem, want goede en slechte beursjaren wisselen elkaar af. Als je maar genoeg tijd hebt, is de kans groot dat je over al die goede en slechte jaren gemiddeld een goed rendement behaalt.

Is dat zo? 

Dat vroegen wij ons ook af. Dus hebben wij het uitgezocht. Stel, je hebt 20 jaar de tijd. Dat is niet eens heel lang als je voor je pensioen geld opzij zet, meestal heb je langer de tijd. Voor elke periode van 20 jaar in het verleden hebben wij daarom het gemiddelde rendement per jaar van die 20-jarige periode voor sparen en beleggen (100% aandelen) op een rij gezet.

Het resultaat ziet u in de grafiek. Hierin is dus voor élke periode van 20 jaar vanaf 1928 tot en met 2018 het rendement vergeleken. In totaal dus voor 72 periodes van elk 20 jaar. In deze periodes is elke crisis en hausse op de beurzen verwerkt. Dus bijvoorbeeld ook de oliecrisis, de internetbubbel van begin deze eeuw en de kredietcrisis.

Wat blijkt? In 1 van de 72 periodes leverde sparen een (klein) hoger rendement op. En in 71 van de 72 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op. Dus als je tijd hebt en wat risico kunt nemen, kan beleggen een verstandige keuze zijn.

Sparen of beleggen 20 jr