Niemand kan de toekomst voorspellen  

Beleggingsgoeroes weten echt niet of de koersen komend jaar gaan stijgen of dalen. En ook niet wat die koersen morgen doen.

Kent u de NOVA-top 5?  

Een klassieker. Aan het einde van het jaar mochten een aantal beleggingsgoeroes vertellen welke 5 aandelen uit de AEX het komend jaar het beste rendement zouden behalen.

De goeroes namen het op tegen een groep apen. Er werden 25 bananen (de AEX bestaat uit 25 aandelen) met de naam van een aandeel in het hok van de apen gegooid. De 5 bananen die de apen als eerste opaten, ‘was de keuze van de apen’. Aan het einde van het jaar erop werden de rendementen van de aandelen van de goeroes en de apen vergeleken.

U voelt ‘m al aankomen… heel vaak wonnen de apen.

balloons_BLUE_D

Wat heeft dit met indexbeleggen te maken?  

Nou, veel beleggingsfondsen proberen ook te voorspellen welke aandelen het beter gaan doen. Daar zetten ze zwaarder op in. Dat voorspellen kost geld. Veel geld. Kosten van een fondsmanager, kosten van een duur onderzoeksteam en natuurlijk maakt het fonds veel transactiekosten, omdat de aandelen of obligaties in het fonds actief gekocht en verkocht worden.

Maar de beurs is niet te voorspellen 

Dat blijkt uit de NOVA-top 5. Maar dat wisten we natuurlijk al heel lang.  Over een periode van 10 tot 15 jaar is het rendement van zo’n 80% van die actieve fondsen (lees: fondsen die aan voorspellen doen) lager dan het rendement van de index die ze proberen te verslaan. Dus het rendement van het fonds ‘Aanbieder X Nederland Fonds’ is lager dan het rendement van de AEX Index.

eggs_forks_BLUE_D

Daarom kiezen wij voor indexbeleggen  

Bij indexbeleggen beleg je gewoon ‘in de hele markt’. Dus in alle 25 aandelen van de AEX. Of in alle 2.150 aandelen van de FTSE Developed Index (de index die ons BND Wereld Indexfonds Hedged-C volgt). Je maakt geen keuze en probeert niks te voorspellen.

stairs_BLUE_D

‘Sommige fondsen doen het wél beter dan de index’ 

Dat zeggen critici. En daar hebben ze gelijk in. Over een periode van 10 tot 15 jaar behaalt 20% van de actieve fondsen hetzelfde of een beter rendement dan de index. Maar het probleem is dat niemand van tevoren weet welke fondsen het beter gaan doen. Want de winnaars van nu zijn vaak de verliezers van morgen. U heeft dus 20% kans dat u goed gokt. Dat lijkt ons een gok die u voor uw pensioen niet moet nemen. En besef dat hoe langer de periode is, hoe kleiner de kans is dat u goed gokt.

Vindt u het leuk om actief te beleggen?  

Doe dat dan met ‘een speelpotje’. Geld dat u kunt missen. Dat doen wij ook. Want beleggen is ook hartstikke leuk! Maar ons ‘serieuze’ geld, daar gokken we niet mee. Dat beleggen we serieus.

graph_people_BLUE_D

Meer over bedrijfspensioen?

Vraag direct onze brochure aan!