De beleggingskeuzes

De werkgever bepaalt – meestal na overleg met de werknemers – welke beleggingsmogelijkheden alle werknemers krijgen voor hun pensioenopbouw.

De keuzes

1. Geen beleggingsvrijheid
Elke werknemer belegt in een neutrale lifecycle.

2. Beperkte beleggingsvrijheid
Elke werknemer kan kiezen: een defensieve, neutrale of offensieve lifecyle.

3. Volledige beleggingsvrijheid
Elke werknemer mag zelf de verhouding tussen aandelen en obligaties kiezen. Deze keuze kan worden uitgebreid door ook de keuze sparen toe te voegen.

balloons_BLUE_D

Ondersteuning bij het kiezen

Standaard, bij het openen van de pensioenrekening, belegt de werknemer altijd volgens de neutrale lifecycle. Als de werkgever ervoor kiest om beperkte of volledige beleggingsvrijheid te geven, kunnen de werknemers zelf bepalen hoe offensief of defensief ze willen beleggen.

Uiteraard helpen wij bij het maken van deze keuze. In MijnBND vult de werknemer dan de profielpeiler in. De uitkomst van de profielpeiler is een advies: defensief, neutraal of offensief. Wil de werknemer toch liever wat anders? Geen probleem, dan kan voor een afwijkend risicoprofiel gekozen worden of kan een eigen lifecycle samengesteld worden door zelf een verdeling te kiezen tussen aandelen en obligaties. Het risico bouwen we naarmate de pensioendatum nadert automatisch af. De werknemer kan dus niet vlak voor zijn of haar pensioen nog volledig in aandelen beleggen, ook niet als voor een variabele pensioenuitkering is gekozen.

Meer over bedrijfspensioen?

Vraag direct onze brochure aan!